10 plekken met een spraakmakend verleden (deel 2)

28 november, 2017

Een tijdje terug presenteerden we 5 plekken met een spraakmakend verleden in Frankrijk, Kroatië, Duitsland, Italië en Oostenrijk. In deel 2 nemen we je mee naar historische bestemmingen in vier nieuwe landen, waaronder België en Nederland. Ook maken we een tweede stop in Duitsland. Doe hier inspiratie op voor een volgende kampeervakantie!

6. C-Mine, Genk (België)

Belgisch Limburg, de Vlaamse provincie grenzend aan Nederland, bestaat voor een groot gedeelte uit voormalig mijnbouwgebied. Ruim twintig jaar geleden stopten de schattorens hier met het transporteren van kolen en stenen. Tegenwoordig zijn er interessante projecten in en rondom deze stille getuigen van het ooit zo belangrijke industriegebied.

Zo is er in Genk (stadsdeel Winterslag), sinds een aantal jaar, onder de verzamelnaam C-Mine van alles te beleven op cultureel, creatief en culinair gebied. De laatste aanwinst is de C-Mine expeditie, een parcours door een groot belevingscentrum waar bezoekers op allerlei manieren in aanraking komen met het boeiende mijnverleden en -heden. Al je zintuigen zullen hier geprikkeld worden!

C-Mine, Genk (België)
Camping in de buurt: EuroParcs Hoge Kempen.

7. Neuschwanstein, Hohenschwangau (Duitsland)

Dit beroemde Beierse kasteel in het uiterste zuiden van Duitsland zal velen doen denken aan Disneyland. Niet zo’n gekke gedachte, aangezien Walt Disney himself een bezoekje bracht aan Neuschwanstein, voordat hij opdracht gaf tot de bouw van het pretpark met zijn naam. De omgeving rond het kasteel, de hoge besneeuwde bergtoppen, beboste heuvels en heldere meren in de dalen, dragen bij aan het sprookjesachtige decor.

Je parkeert je auto aan de voet van de berg en gaat vervolgens naar boven per koets of te voet, afhankelijk van hoe actief je wilt zijn. Eenmaal bij het kasteel kun je nog verder lopen om vanuit alle mogelijke hoeken de mooiste plaatjes van Neuschwanstein te schieten. Binnen in het kasteel zul je overdonderd worden door alle pracht en praal. En dan te bedenken dat het hele kasteel gebouwd is voor slechts één bewoner, koning Ludwig II, die door een vroege dood maar een half jaar van zijn bouwwerk heeft kunnen genieten.

Plekken met een spraakmakend verleden: Neuschwanstein, Hohenschwangau (Duitsland)
Camping in de buurt: Sonnenplateau Camping Gerhardhof.

8. Montserrat, Montserrat (Spanje)

Een uurtje ten noordwesten van Barcelona, op de berg Montserrat, vind je het gelijknamige bedevaartsoord. Het beroemde klooster ligt op zo’n 700 meter hoogte. Pelgrims komen hier om de Virgen de Montserrat, een zwart beeld van de Maagd Maria, te vereren. Het beeldje zou in staat zijn wonderen te verrichten. Maar ook als je niet religieus bent, is een trip naar het mystieke Montserrat een absolute aanrader.

Overal heb je prachtige uitzichten over het natuurgebied. Wie graag actief bezig is, kan er goed wandelen of klimmen. Aan de voet van de berg ligt het historische dorpje Monistrol de Montserrat, een plek met gezellige eettentjes en terrasjes. Je kunt hier gemakkelijk en goedkoop komen met de trein (vanuit Barcelona). Vervolgens wandel je in zo’n 2 uur naar de top of pak je de bus. Spannender is een ritje naar boven met de tandradtrein of kabelbaan.

Montserrat, Montserrat (Spanje)
Camping in de buurt: Vilanova Park.

9. Astronomisch uurwerk, Praag (Tsjechië)

In het centrum van Praag vind je veel prachtige pleinen geflankeerd door allerlei interessante bouwwerken. Aan een van deze pleinen, het Oudestadsplein, is volgens velen het architectonische hoogtepunt van de stad te vinden: het astronomische uurwerk. Hier tikt als sinds de vroege 15e eeuw deze indrukwekkende gouden klok.

Het spraakmakende verhaal wil dat de maker ervan na voltooiing blind is gemaakt door lokale politici zodat hij nergens anders ter wereld een dergelijke uurwerk zou kunnen maken. Waar of niet, het blijft fantastisch om de klok te zien én te horen. Dit laatste kan dagelijks op ieder heel uur tussen 9 uur ’s ochtends en 9 uur ’s avonds. De bewegende onderdelen (o.a. twee apostelen, Christus en skelet van de dood) maken het tot een klein spektakel.

Astronomisch uurwerk, Praag (Tsjechië)
Camping in de buurt: Sokol Praha.

10. Kasteel Hoensbroek, Hoensbroek (Nederland)

We eindigen in eigen land. Want ook bij ons zijn er genoeg boeiende culturele uitstapjes te maken. Wie houdt van kastelen moet echt naar Zuid-Limburg. Hier vind je namelijk Kasteel Hoensbroek, een indrukwekkend middeleeuws bouwwerk. Door de eeuwen heen zijn er gedeelten bijgebouwd waardoor het in de huidige vorm een van de grootste kastelen van Nederland is.

Zowel voor volwassenen als voor kinderen is er van alles te ontdekken. Zo zijn er spannende speurtochten waardoor je spelenderwijs leert over de spraakmakende geschiedenis en bewoners (zoals ridders, musketiers, graven en prinsessen) van het kasteel. Ook leuk zijn de vele workshops. Je kunt bijvoorbeeld leren schermen, handboogschieten of parfum maken. Wie lef heeft moet zeker de middeleeuwse toren beklimmen of op zoek gaan naar de geheime kamers en de donkere kerker. Tenminste, als je durft …

Kasteel Hoensbroek, Hoensbroek (Nederland)
Camping in de buurt: Panorama Camping Gulperberg

Tips nog altijd welkom

Ben je ooit op een, of zelfs meerdere van deze plekken geweest? Of ken je andere plekken met een spraakmakend verleden die de moeite waard zijn voor medekampeerders? We horen het graag in een reactie.

  • Auteur: Jeroen
  • Van Calais tot Cannes en van Nantes tot Nancy. Ja, ik heb Frankrijk aardig verkend vroeger. Samen met mijn ouders en broer in een vouwwagen wekenlang kamperen op de mooiste campings. Later trokken we met een camper ook door de rest van Europa. Tegenwoordig loop ik vooral warm voor culturele stedentrips met mijn vrouw. Oh ja, ik ben dol op kabeltreinen en kabelbanen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.