Ga naar de homepage

Ma-vr 08.30 - 20.00 | Za 09.00 - 16.30 +31 (0) 488 45 42 45

De kloosterhof van Monreale

129722fm.jpg

Bij de Dom bevindt zich de kloosterhof van het voormalige Benedictijnenklooster.
De kloostergang die eromheen ligt wordt beschouwd als een van de fraaiste in Italië, mede omdat de Romaanse bouwstijl hier in volmaakte harmonie is gebracht met een aantal Arabische elementen.

129737fk.jpgDe samenvoeging van stijlen die we in Sicilië steeds aantreffen is hier overduidelijk bewust ter hand genomen, tot in detail bestudeerd en vervolgens tot in de perfectie uitgevoerd.
De 228 dubbele zuilen die we hier treffen zijn ingelegd met de prachtigste mozaïeken. De motieven zijn samengesteld uit vier basiselementen: het vierkant, een verticale lijn, een spiraal en de zigzaglijn. Ze vertegenwoordigen de elementen water, lucht, aarde en vuur.

129736fk.jpg De bogen tussen de zuilen lopen op Arabische wijze een klein beetje spits toe, in tegenstelling tot de gangbare ronde, Romaanse bogen uit die periode.
De kapitelen zijn een verbluffend product van de meest verfijnde beeldhouwkunst uit die periode.

129728fk.jpg In de ornamenten zijn bijbelse, mythologische en wereldse taferelen afgebeeld. Theologen kibbelen nog altijd over de precieze interpretatie van een aantal van deze figuren. Een van de kapitelen completeert de legende rond de bouw van de Dom. Hierop is te zien hoe Willem II de Dom overhandigt aan Maria met het Kind en zo zijn belofte inlost.

De fontein tenslotte is ook de moeite waard. Het verhaal gaat dat vrouwen die in het water van deze bron hun handen wassen, tien jaar jonger worden. Voor mannen gaat dit wondermiddel helaas niet op.

Campings in de buurt