Een vouwwagen is de ideale combinatie tussen een caravan en tent. Het is een avontuurlijke manier van kamperen, maar biedt meer luxe dan een tent. Voor een gezin met kinderen is het een ruim en comfortabel alternatief om te genieten van het buitenleven.

Ruimte en comfort

Kamperen in een vouwwagen brengt veel voordelen met zich mee. Zo kan je in de voortent rechtop staan, is er binnen met gemak plaats voor een campingtafel en stoelen en heb je een eigen minikeukentje waar je de lokale producten kan omtoveren tot een heerlijke maaltijd. Dit minikeukentje is ook onderweg bruikbaar, om bijvoorbeeld even pannenkoeken te bakken of koffie te zetten.
Overnachten in een vouwwagen is lekker ontspannen en aardig comfortabel, want slapen doe je op een matras en op een verhoging. Je kan er zelfs voor kiezen je eigen dekbed mee te nemen en je slaapzak thuis te laten.

Opzetten

Een vouwwagen opzetten is een eitje. Je haalt het zeil van de aanhanger af en klapt in een paar stappen de tent met het slaapgedeelte uit. Daarna monteer je de buizen van de voortent en zet je met wat haringen en scheerlijnen de tent vast. Er zitten wel verschillen in soorten en vormen vouwwagens, maar ze werken allemaal volgens hetzelfde principe. Wil je extra schaduw als je buiten zit, dan is een luifel een mooie toevoeging aan je vakantiekasteel.

In de vouwwagen

De zonnige voorspelling in het vakantiegebied klopt helaas niet altijd. Komt de regen met bakken uit de lucht en is het zelfs te slecht om te dansen in de plassen, dan is een vouwwagen een uitstekende schuilplaats. Voor de hele familie is er plaats om te relaxen. Je kan aan de tafel in de voortent een spelletje doen, een boekje lezen op bed of een beker warme chocolademelk maken in het keukentje. Sommige vouwwagens hebben in het gangpad bij de bedden een extra opklaptafel. Zo kan iedereen zich vermaken, zonder elkaar in de weg te hoeven zitten.

Opbergruimte

Veel vouwwagens hebben onder de slaapgedeeltes een ruimte waar je bagage kan opbergen of extra slaapruimte kan creëren. In het keukentje kan je alle potten en pannen kwijt. Zorg wel voor een handige tas met kleding, want een kledingrek is over het algemeen niet inbegrepen bij een vouwwagen.

Rondtrekken

Een vouwwagen is heel eenvoudig om achter de auto te koppelen en vangt op de snelweg een stuk minder wind dan een caravan. Je auto hoeft ook helemaal niet zwaar te zijn om een vouwwagen te kunnen trekken. Daarnaast is vaak geen extra rijbewijs nodig (zie kader). Ga je voor de eerste keer weg met een vouwwagen en vind je ermee rijden spannend? Dan zijn er rijscholen die korte trainingen aanbieden, zodat je met vertrouwen op pad kunt.

Voor vertrek

Oefen thuis een keertje met het opzetten van de vouwwagen. Dit kan eenmaal aangekomen op de camping erg praktisch zijn, want na een lange autorit is het een fijn idee dat je zo snel mogelijk kan genieten van je vakantie. In de meeste vouwwagenaanhangers zit ruimte om extra bagage te vervoeren, maar zorg wel voor een goede verdeling van het gewicht.

Welk rijbewijs heb je nodig?

Als de vouwwagen maximaal 750 kilo weegt, volstaat een B-rijbewijs. De totale combinatie, dus de auto en de vouwwagen, mag dan niet meer dan 3.500 kilo wegen. Op het kentekenbewijs kan je zien of jouw auto voldoende trekgewicht heeft en hoeveel het maximale gewicht bedraagt.

TIP: Check een tweedehands vouwwagen goed op schimmel in het (binnen)tentdoek voordat je overgaat tot aankoop.

Confidental Infomation