5x lekker lokaal: Frankrijk

Misschien eet je op vakantie het liefst bekende gerechten of dingen die je thuis ook zou eten, zoals aardappels, vlees en groente of een zelfgemaakte pastasalade. Maar vaak hebben ze in het buitenland ook smaakvolle gerechten die je zeker niet links moet laten liggen. Neem nou Frankrijk. Hier kun je in elke regio wel een echte, lokale specialiteit eten. Zo maak je pas echt kennis met dit vakantieland. Om over de lekkere, bijpassende wijnen nog te zwijgen.

Frankrijk kent talloze regio’s, met elk zijn eigen streekproducten en specialiteiten. We hebben de vijf lekkerste voor je geselecteerd.

Bordelaisesaus– Regio Bordeaux

De stad Bordeaux, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, is beroemd om zijn wijnen. Het zal je dan ook niet verbazen dat wijn ook een terugkerend ingrediënt is in de keuken van deze streek. Bestel je in de omgeving van Bordeaux een lekker stukje vlees of verse vis uit de zee, dan is de kans groot dat deze met een Bordelaise saus geserveerd wordt. Bordelaise saus wordt gemaakt op basis van rode wijn en sjalotten.

Lamprei à la bordelaise (kaakloze vis) is een specialiteit uit de regio, die je van februari tot mei kunt bestellen. Chez Fernand, een restaurant met uitzicht op de kades van Bordeaux, is een bistro waar dit gerecht op de kaart staat. De vis uit het gerecht wordt gevangen bij Gironde, gekookt in Medoc-wijn en er worden prei en kruiden aan toegevoegd. Eet smakelijk!

Boeuf Bourguignon – Bourgondië

Wie houdt er niet van stoofvlees? Dit stoofpotje met rundvlees is hét gerecht uit Bourgondië, een streek in het midden van Frankrijk. Naast het hoofdingrediënt rundvlees is ook een goede hoeveelheid Bourgondische wijn en ui essentieel voor het creëren van de juiste smaken. Het gerecht staat in veel restaurants in Bourgondië op de kaart. Haast niet te missen als je op de camping staat in deze regio.

Galettes – Bretagne

Galettes

Galette? Galette is een Frans woord voor pannenkoek. En die bakken ze in Bretagne als de beste! En wat is dan het verschil tussen een galette en een crêpe zal je denken? Een galette is een hartige pannenkoek, die bereid wordt met boekweitmeel. Een crêpe is de zoete tegenhanger, deze wordt gemaakt met bloem.

Echte Bretonse galettes worden niet aan twee kanten gebakken. De bovenkant wordt belegd met bijvoorbeeld kaas, ham, champignons of ei en mee gegaard met de galette. Vlak voordat de galette op je bord belandt, worden de zijkanten naar binnen gevouwen, zodat je een soort vierkante of ronde koek krijgt. Smakelijk eten!

Aimée schreef eerder ook over galettes, dat artikel lees je hier.

Marrons glacés – Ardèche

De Ardècheregio staat bekend om zijn kastanjeproductie. In veel lokale gerechten zul je dan ook kastanjes tegenkomen! Gesuikerd (marrons glacés) zijn een heerlijk tussendoortje, maar ook te vinden in desserts en bij de lokale patisserie. Zelf maken is ook gemakkelijk, volg daarvoor dit recept.

Bouillabaisse – Provence

Dé bouillabaisse komt uit Provence. Wie nog preciezer wil zijn, kan stellen dat het gerecht typisch is voor de stad Marseille. Het gerecht bestaat grotendeels uit gekookte vis. Voorafgaand aan de bouillabaisse wordt het kooknat van de gekookte vis geserveerd met croutons en een Provençaalse mayonaise.

Gekookte vis geserveerd met croutons en een Provençaalse mayonaise

Oorspronkelijk is het een vissersgerecht, dat de vissers aan het einde van een werkdag maakte van de onverkoopbare vis. Tegenwoordig is het een echt familiegerecht, waarbij iedereen gezellig en lang tafelt. Echt goede bouillabaisse proeven in Marseille? Boek een tafeltje bij restaurant Miramar en laat je verrassen.

Heb je ook een heerlijk lokaal gerecht dat je met ons wilt delen? Laat je reactie onder dit artikel, we zijn benieuwd!

Esther Schaap
  • Auteur: Esther Schaap
  • Esther houdt van reizen, of het nu gaat om een stedentrip of kampeervakantie. Er is maar één eis: er moeten genoeg musea en oude architectuur in de buurt zijn, om de nodige dosis cultuur op peil te houden. Het liefst gaat ze naar Frankrijk, Spanje of Italië.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.