Blogger Aimee: Lekker buiten eten

7 september, 2016

Aimee van Bilsen verhuisde in 2015 met haar gezin naar Zuid-Frankrijk. Voor ons blog schrijft ze over haar (kampeer)avonturen in deze prachtige regio en geeft ze insidertips! De vorige keer schreef Aimee over een spannende kanotocht op de Dordogne. Deze keer: buiten eten op zijn Frans.  Heb je vragen aan Aimee? Laat een reactie achter onderaan dit artikel.

La Bergerie

Het is een heerlijke avond. De temperatuur is wat gedaald en de avondlucht verandert langzaam van lichtblauw naar oranje-roze. Een prachtig kleurenpatroon vormt zich aan de horizon. Ik ruik de zoute lucht van de Middellandse Zee en in de verte varen bootjes voorbij. Op de boulevard wandelen mensen op hun gemak voorbij terwijl de eerste lichtjes aan gaan. Eén van de voordelen van een mediterraan klimaat is dat het in de avonduren lekker warm blijft en je lang buiten kunt blijven. Vanavond zitten we op een terras bij een gezellig restaurantje aan zee, crêperie La Bergerie. In Frankrijk wordt de crêpe veel gegeten en overal vind je wel crêperies waar deze worden geserveerd. Nu alleen nog een keuze maken welke crêpe ik zal nemen. En dat blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Want wat zal ik eens nemen? Jambon et Gruyère, of Bacon fumé, of toch een specialité? Het is moeilijk kiezen, want het klinkt allemaal erg lekker. Ik bestudeer de menukaart nog eens goed en laat mijn oog over alle, tot de verbeelding sprekende, namen gaan. Wat dacht je van ‘La Paysanne, La Camarguaise of La Provençale’? Er staan wel 40 verschillende soorten op de menukaart en dan heb ik het alleen nog maar over de hartige varianten.

Crêpes vs. galettes

Er zijn twee soorten crêpes: zoete en hartige. De zoete variant wordt gemaakt met wit meel en suiker en belegd met zoete dingen zoals stroop of jam (deze lijkt op een pannenkoek, maar is wat dunner). De crêpe salée wordt gemaakt van boekweitmeel en belegd met hartige dingen zoals ham, kaas en spek. Het boekweitmeel geeft de crêpe een iets donkerdere kleur en is glutenvrij. De hartige crêpe wordt overigens un galette genoemd. Het is heel normaal om eerst en hartige galette te nemen en daarna een zoete crêpe. Ik begin maar eens met een galette met gerookte bacon met gruyère kaas.

Franse cultuur met bijbehorende (eet)traditiesDe bestelling komt en we krijgen drie heerlijke galettes voorgeschoteld. Ik dus die met bacon en gruyère, mijn dochter eentje met ham en tomatensaus en mijn man eentje met een hamburger met roquefortsaus er op. Crêpes eten met (kleine) kinderen is erg leuk want je kunt de ingrediënten ook ‘los’ bestellen en zo kies je dus precies wat je kind lekker vindt. Crêpes worden traditioneel vergezeld door cider en ook daar hebben we een karafje van besteld.

Ik vind het erg fijn (en lekker) om me onder te dompelen in de Franse cultuur met bijbehorende (eet)tradities. Op zulke momenten voel ik me net een echte Française. Het is goed vertoeven op dit plekje. Het geroezemoes van de andere gasten zachtjes om ons heen en ergens verderop klinkt vrolijke muziek. Kijkend naar de zee geniet ik van de avondlucht die inmiddels donkerblauw is gekleurd. Alle lichtjes zijn aan en de eerste sterren verschijnen aan de hemel. Als toetje heb ik nog een crêpe met caramel beurre salée, een heerlijke karamelsaus, besteld. Het leven is mooi.

Wat lijkt jou lekker op een crêpe of galette? Ik hoor het graag in een reactie hieronder!

  • Auteur: Aimee
  • Aimee maakte van haar droom werkelijkheid en verhuisde in 2015 met haar gezin naar Zuid-Frankrijk. Sinds haar verhuizing naar de Provence blogt ze over haar leven via www.coteaimee.com. Voor ons blog schrijft Aimee over haar (kampeer)avonturen in deze prachtige regio en geeft ze insidertips!

    8 Reacties

  1. hmmm lekker hoor crepes, wel eens gehoord van pannekoeken van de BBQ? apart he maar wel erg lekker en ook heel gezellig.

    • Hoi Vera, ik heb nog nooit gehoord van pannenkoeken op de BBQ. Lijkt me leuk om eens te proberen. Ik ken dan wel weer brie op de bbq. Heb jij dat wel eens gegeten?

  2. Superlekker lijkt me . En dan dit vervolgens met geliefden eten in zulk een mooie ambiance!! Het leven is verrukkuluk!!

    Groetjes Ad en familie!

  3. Leuk verhaal, hebben ze ook crepes met Nutella?

  4. Erg fijn om te weten dat een hartige crepe een galette heet. Ik krijg enorme trek als ik al die ingredienten hoor en wil ze allemaal wel eens proberen. Groetjes,

    • Hoi Petra, wat leuk dat je ook alle crepes/galettes een keer wilt proberen. Het zijn er een hoop hoor!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.