Blogger Aimee: Bij de bakker gebeurt het

5 mei, 2017

In 2015 verhuisde Aimee van Bilsen met haar gezin naar Zuid-Frankrijk. Voor ons blog schrijft ze over haar (kampeer)avonturen in deze fraaie regio en geeft ze insidertips! De vorige keer vertelde ze meer over hoe enthousiast Fransen zijn over de natuur en dat vieren met dorpsfeesten. Dit keer neemt ze je mee naar de boulangerie. Heb je vragen aan Aimee? Laat een reactie achter onderaan dit artikel.

De geur van verse croissantjes

Hmmm, ik ruik de geur van verse croissantjes en baguettes als ik binnenkom. De belegde sandwiches en mooie taartjes geven het geheel een kleurrijke uitstraling. ‘Bonjour’ zegt de vriendelijke medewerkster en ik bestel een koffie met een croissantje. Aan een tafeltje met zicht op de toonbank ga ik er eens goed voor zitten.

Een chique mevrouw, in een rood mantelpakje en met opgestoken haar, bestelt un café met een pain au chocolat. Ze loopt naar een tafeltje verderop en zet met een elegant gebaar het dienblad op tafel. De man na haar, gekleed in een degelijke werkoverall met fluorescerende strepen, bestelt twee baguettes en verdwijnt gauw naar zijn bedrijfsbusje. Het contrast tussen deze twee mensen is groot en dat maakt deze plek juist zo interessant. Het is half negen in de ochtend en ik zit in de plaatselijke boulangerie. Le boulangerie zou ik vroeger met ‘De bakker’ hebben vertaald. Nu, na twee jaar Frankrijk, weet ik dat die vertaling ernstig tekort schiet.

Un café met een pain au chocolat

Ontmoetingsplaats voor iedereen

De boulangerie is veel meer dan een plek waar je brood en koekjes kunt kopen. Het is een bakker, een lunchroom, een koffietentje en een café tegelijkertijd. Deze plek is een essentieel onderdeel van het dagelijkse leven in Frankrijk. Het is een ontmoetingsplaats voor vrienden die willen bijkletsen, voor collega’s die hun pauze samen doorbrengen, voor ouders die met hun kinderen na school wat lekkers komen eten.

Hier komen verliefde stelletjes, zakenlieden, tieners en ouderen. In de tien minuten die ik er nu zit, heb ik ze allemaal voorbij zien komen. Iedereen, echt íedereen, komt bij de boulangerie. En natuurlijk niet te vergeten de toeristen die een Franse lekkernij komen proeven. Want wie kent de croissant niet? Verse croissantjes en baguettes halen: dat is toch wel vaste prik tijdens een vakantie in Frankrijk. Op de camping haal ik ook vaak croissantjes voor bij het ontbijt. Zelf vind ik ze heerlijk met Hollandse kaas of verse jam. Naast zoete producten en brood kun je bij de boulangerie ook terecht voor hartige dingen zoals quiches, salades en sandwiches.

Sandwiches en zoete of hartige snacks bij de boulangerie

Ervaar een stukje Frankrijk in de boulangerie

Wil je jezelf ook eens onderdompelen in een echt Frans dagelijks ritueel? Breng dan een bezoekje aan de lokale boulangerie. Het is een heuse aanrader voor tijdens je vakantie in Frankrijk. Kies een lekkernij, neem plaats aan een tafeltje en kijk op je gemak om je heen. Luister naar de vrolijke stemmen en voel het bruisen van de sfeer. Wordt even helemaal onderdeel van de Franse (eet)cultuur.

De beste tijden om dit te doen zijn ’s ochtends vroeg of rond de lunchpauze. Dan komen de meeste mensen en is het gezelschap het meest uiteenlopend. Een stukje Frankrijk vind je terug in de boulangerie. En daarom vind ik dat de vertaling ‘de bakker’ ook niet de lading dekt. Maar een betere heb ik nog niet gevonden. Dus voorlopig geniet ik gewoon van deze fijne, bijzondere plek. Kijk ik nog maar eens goed om me heen, ondertussen genietend van mijn verse croissantje en kopje koffie.

Verse broodjes, donuts en croissants

  • Auteur: Aimee
  • Aimee maakte van haar droom werkelijkheid en verhuisde in 2015 met haar gezin naar Zuid-Frankrijk. Sinds haar verhuizing naar de Provence blogt ze over haar leven via www.coteaimee.com. Voor ons blog schrijft Aimee over haar (kampeer)avonturen in deze prachtige regio en geeft ze insidertips!

    2 Reacties

  1. Wat leuk om nu te weten dat een boulangerie meer is dan gewoon een bakker. En het lijkt me heerlijk om op deze manier de Franse cultuur beter te leren kennen.

    • Hallo Petra, bedankt voor je reactie. De volgende keer als je in Frankrijk bent, maar even langs de bakker 🙂

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.