Dalmatische specialiteiten om van te smullen

Vorig jaar was ik op vakantie in Dalmatië en daar heb ik onder andere bijzondere risotto en zeer smakelijke schapenkaas geproefd. Ik denk nog graag terug aan deze niet te missen specialiteiten en daarom deel ik deze graag met je!

Kleine waarschuwing: als je dit artikel leest, kan het water je in de mond gaan lopen en het zou kunnen dat je daarna meteen een vlucht boekt richting Kroatië.

De meest bekroonde kaas in Kroatië

Als je in het noorden van Dalmatië op vakantie bent, dan is een bezoekje aan het eiland Pag een must. Waarom? Omdat je hier de verrukkelijke schapenkaas, Paški Sir, kan proeven. Er zijn twee varianten: een jonge kaas met een mild aroma en een gerijpte kaas die kruidiger, harder en donkerder is. Beiden zijn om van te smullen, als je van kaas houdt natuurlijk.

Pag Cheese

Ik hoor je denken … wat maakt deze schapenkaas zo anders dan andere schapenkaas? Het antwoord: het dieet van de schapen. De schapen grazen op grasarme weiden, maar op deze velden groeien wel veel wilde kruiden. Deze kruiden zijn bedekt met een laagje zout die door de noordoostelijke zeewind wordt meegenomen vanuit de zee. Deze kruiden met zout worden  opgegeten door de schapen en daardoor geven zij melk met een bijzonder smaakje, waar dan weer kaas van wordt gemaakt.

Restaurant Trapula

Als je rond het eiland rijdt zie je overal bordjes staan dat je hier heerlijke, zelfgemaakte Paški Sir kunt kopen en proeven. Ik probeerde het uiteindelijk tijdens een kaasproeverij in het centrum van Pag bij de Trapula Wine & Cheese Bar. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht op de Basiliek van St. Maria en ondertussen kan je smikkelen van deze bijzondere schapenkaas.

Lees ook: Ton & Lucia in Zadar: dit zijn onze tips!

Smaakvol lamsvlees

Doordat de schapen en lammeren veel zeezout binnenkrijgen, zoals hierboven beschreven, heeft niet alleen de kaas op het eiland Pag een speciale smaak, maar ook het vlees. Er wordt zelfs gezegd dat het lamsvlees van Pag het meest smaakvolle lamsvlees is in Europa!

Harbor Cookhouse - Zadar

Proef daarom ook zeker van een lekker stukje lamsbout als je op het eiland van Pag bent, of ergens anders in Dalmatië. Ik proefde het aromatische vlees in Zadar bij Harbor Cookhouse & club en kreeg er eigenlijk geen genoeg van, het was veel te snel op.

Stoofpotje van zeevruchten

Dit is een van die ongelooflijke gerechten die je op veel plekken in Dalmatië kunt eten en de smaken zullen je blijven verrassen; brudet, een traditioneel gerecht! Het wordt ook wel eens brujet of brodet genoemd. Er zijn veel verschillende variaties hiervan, maar het originele recept uit Dalmatië is een smaakvol stoofpotje met forel, krab en garnalen, groenten en een tomatensaus als basis. Er is ook een vegetarische versie, de zogenaamde falši. Deze versie bevat veel groenten, specerijen en … een steen uit de zee! Deze zou het gerecht extra smaak geven.

Brudet

Stoofpotje van kalfsvlees

In Dalmatië houden ze van stoofpotjes. Dus naast het visstoofpotje, maken ze ook graag vleesstoofpotjes, zoals pasticada. Het wordt vooral gemaakt voor bijzondere gelegenheden. Maar in sommige restaurants, vooral in het zuiden van Dalmatië, kan je het terugvinden op de menukaart. Pasticada wordt meestal gemaakt met kalfsvlees, gestoofd in een jus van runderbouillon, groenten en rode wijn. Het wordt geserveerd met verse gnocchi. Om je vingers bij af te likken!

Pasticada

Varken aan het spit

Wanneer je aan het rondtoeren bent in Dalmatië, zie je bij vele restaurantjes aan de kant van de weg een varken aan het spit. Deze wordt ’s ochtends al aan het spit geregen en vervolgens heel de dag gerookt. En ’s avonds kan je dan aanschuiven voor een stukje mals varkensvlees. Zo’n varken aan het spit kan er op het eerste gezicht een beetje schokkend uitzien, vooral voor kinderen, maar de smaak maakt veel goed. Overigens wordt van de poten van het gerookte varken vaak pršut gemaakt, dit stukje ham is te vergelijken met het Italiaanse prosciutto. Lekker bij de wijn, ’s avonds op het terras of op de camping.

Zwarte risotto

Nog een smakelijk hapje is Crni rižot, dit is een zwarte risotto met inktvis. Dit gerecht ziet er niet heel appetijtelijk uit, want het is diepzwart, maar het is rijk aan smaak. De risotto is zeer romig, de inktvis is zacht en je proeft een vleugje knoflook. De risotto dankt zijn zwarte kleur aan inktvisinkt en dit zorgt voor de bijzondere umami-smaak.

Crni Rizot

Drankjes in Dalmatië

Natuurlijk hoort bij deze lokale specialiteiten, een lokaal drankje! Neem eens een nipje van het kersenlikeur Marasquin of proef een van de vele Dalmatische wijnen. Wil je echt iets lokaals proeven? Dan moet je vragen in het restaurant of ze Bikla of Smutica hebben. Dit is een mix van rode wijn en geiten- of koeienmelk. Ik durfde het niet aan, maar misschien wil jij het wel proberen?

En na al dat eten is het natuurlijk wel belangrijk om actief bezig te zijn! Dus ik ben gaan wandelen in het Nationaal park Paklenica. Een aanrader!

Campings in Dalmatië

Avatar
  • Auteur: Lucia Velthuis
  • Een echte liefhebber van kamperen, maar soms kiest ze voor extra luxe en geniet Lucia in een luxe glampingtent! Ze kan zich ondertussen een Glamping-expert noemen. Nu inspireert ze graag mensen met nieuwe ideeën en leuke tips voor een geslaagde kampeer- of glampingvakantie.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.