Acht ‘plezante’ pretparken en speeltuinen in België

19 oktober, 2021

Een bezoekje aan een pretpark of speeltuin is voor veel kinderen het leukste wat er is. Lekker genieten van spannende achtbanen, spetterende waterattracties, leuke shows en allerlei speeltoestellen. En als volwassene voel je je gelijk weer eventjes kind. Hebben jullie alle Nederlandse pretparken al gehad? Denk dan eens aan een pretpark in België …

Op het gebied van pretparken hebben onze zuiderburen namelijk hartstikke veel te bieden. Een aantal parken vlak bij de Nederlandse grens zijn zowel vanaf een camping in België als een camping in Nederland goed te bereiken. Maar het is ook zeker de moeite waard om wat verder te rijden. Wij hebben de acht ‘plezantste’ pretparken en speeltuinen in België voor je op een rijtje gezet!

1. Bobbejaanland: beleef spannende avonturen

Voor een dagje plezier met het hele gezin is het bekende pretpark Bobbejaanland een goed idee. Met meer dan veertig attracties is er voor iedereen genoeg te beleven. Ben jij klaar voor het avontuur? Trotseer dan de watervallen van El Rio, maak een ritje in de razendsnelle Revolution en help de cowboys een handje met je eigen laserpistool in El Paso. En durven jullie in te checken in het Nightmare Motel? Bij aankomst krijg je een sleutelbos, maar daar blijk je helaas niks aan te hebben. Lukt het jou en je kinderen alsnog om binnen acht minuten te ontsnappen aan de oude hotelbewoners en buiten te komen?

Pretparken en speeltuinen in België - Bobbejaanland

Bobbejaanland staat bekend om de vele spectaculaire attracties!

In het park zijn er diverse wildwaterbanen, draaimolens en achtbanen. Voel de adrenaline door je lichaam stromen tijdens ritjes in The Dreamcatcher en de Fury, laat je de lucht in slingeren door de Sledge Hammer of neem plaats in de Naga Bay. In deze duizelingwekkende achtbaan draai je 360 graden rond terwijl je in een karretje heen en weer wordt geslingerd tussen de bomen. Speciaal voor de kleintjes is er Kinderland. In dit overdekte speelhuis met een grote glijbaan, draaimolen, klimbaan en andere mini-attracties kunnen kleine kinderen zich helemaal uitleven. Voor de gameliefhebbers is er ook een overdekte Gamezone. Ideaal als het begint de regenen.

Kamperen in de buurt van Bobbejaanland:

Camping ’t Geuldal ligt op zo’n negentig kilometer van Bobbejaanland. Dit familiepark in Zuid-Limburg biedt alle luxe en comfort. Een fijne camping dus om na een intensief dagje pretpark weer even bij te tanken met een lekkere douche en een hapje in het restaurant.

2. Mega Speelstad: binnen en buiten spelen

Mega Speelstad is een grote binnenspeeltuin in Wechelderzande, een dorp in de buurt van Turnhout. Hemelsbreed ligt Mega Speelstad op nog geen tien kilometer van Bobbejaanland. Naast een groot indoorgedeelte met allerlei speeltoestellen en attracties is er een buitenspeeltuin, Toverstad genaamd. Op het naastgelegen terras kan iedereen terecht voor een drankje en een snack. Als ouder hou je hier gemakkelijk een oogje in het zeil bij je kroost. De attracties van Mega Speelstad zijn uitermate geschikt voor jonge bezoekers. Zo zijn er afgesloten speelruimtes voor kinderen tot drie jaar. En wat zullen ze een lol hebben in de Flying Beaver, de botsautootjes, de mini-achtbaan Disco Twister en de Crazy Cans. Klimmen, klauteren en springen kunnen ze ook volop in de speelkooi en op het springkasteel.

Mega Speelstad

Mega Speelstad is met zijn kleurrijke attracties één groot feest voor kinderen.

In het buitengedeelte zorgen de klimvulkaan, piratenboot, sprookjeshuizen en het treintje voor het nodige plezier. De stoere vulkaan springt het meest in het oog. Deze hoge berg kan beklommen worden via kleurrijke handgrepen. Halverwege hangen touwen om het laatste stuk af te leggen. Eenmaal boven is er een glijbaan om weer naar beneden te zoeven. Liefhebbers van zandbakken kunnen niet om de houten piratenboot heen. En maak ook eens een wandeling langs alle sprookjeshuizen. Binnen in deze huisjes zie je bekende sprookjes afgebeeld. Moe geworden? Stap dan in de Speelstad Express, het vrolijke treintje van Mega Speelstad, om even uit te rusten.

Kamperen in de buurt van Mega Speelstad:

Ook als je van plan bent om naar Mega Speelstad te gaan, zijn Camping ’t Geuldal en Camping Recreatiepark TerSpegelt geschikte campings om te verblijven.

3. Plopsa Indoor Hasselt: Bumba en zijn vriendjes

Wil je Kabouter Plop en al z’n vrienden ontmoeten? Kom dan naar Plopsa Indoor Hasselt, dat onderdeel is van Studio 100. Maar er lopen meer bekende figuren rond in het park, waaronder de clowntjes Bumba en Bumbalu. Een echte meet & greet ligt dus zeker in het verschiet. Een bezoekje aan dit overdekte themapark is ideaal op een regenachtige dag. Maar er is ook een leuk buitengedeelte met een avontuurlijke speeltuin. Twintig attracties zorgen ervoor dat kleine kinderen en hun ouders een heerlijke dag hebben. Stap in de K3-zweefmolen, huppel tussen de dansende fonteinen, show je dansmoves in de K3-kinderdisco en maak een ritje op de vliegende fietsen!

Pretparken en speeltuinen in België - Plopsa Indoor Hasselt

Plopsa Indoor Hasselt is een van de pretparken rondom de figuren van Studio 100.

Het is ook dolle pret om samen met je kinderen van de grote glijbaan af te gaan. Je kunt met z’n vieren naast elkaar ieder op een eigen matje van de glijbaan glijden. Wie is het eerst beneden? Voor de allerkleinsten, die net kunnen lopen, is er de Bumba-speeltuin. Samen met Bumba en zijn circusvriendjes kun je in de kleurrijke speeltuin lekker klimmen, glijden en kruipen. Dit park is vooral leuk voor kinderen van twee tot acht jaar. Plopsa Indoor Hasselt is lang niet zo groot als zijn grote broer Plopsaland de Panne (nummer 7 in onze lijst), maar groot genoeg voor een middagje speelplezier met het hele gezin.

Kamperen in de buurt van Plopsa Indoor Hasselt:

Luxe kamperen met volop mogelijkheden voor uitjes in de buurt, dat is een verblijf op Glampingresort Hoge Kempen! Zo rijd je in twintig minuten al naar Plopsa Indoor Hasselt. En voor een culturele citytrip liggen Genk (10 km) en Maastricht (15 km) en Hasselt (20 km) om de hoek.

4. Walibi Belgium: Belgische broer in Wallonië

In eigen land kennen we natuurlijk pretpark Walibi Holland in Biddinghuizen (voorheen: Six Flags). Maar wist je dat er ook Walibi-parken zijn in Frankrijk (Walibi Rhône-Alpes) en België? Walibi Belgium ligt in Waver, de hoofdstad van de provincie Waals-Brabant. Het pretpark met de kleine kangoeroe als mascotte staat bekend om de spectaculaire attracties. Zo heb je in Walibi Belgium de Buzzsaw. In deze gigant zit je in bankjes naast elkaar en draai je meerdere keren over de kop. Ga jij liever in een achtbaan? Dan heb je genoeg keuze! Bijvoorbeeld de Cobra, een achtbaan die drie loopings maakt en een snelheid haalt van 76 km/u haalt. Te snel voor jou? De Calamity Mine doet het met 48 km/u een stukje rustiger aan.

Walibi Belgium

Walibi is het themapark met de vrolijke wallaby (een soort kangoeroe) als mascotte.

Waterpret is ook gegarandeerd als je een bezoekje brengt aan Walibi Belgium. Daar zorgen ze in het naastgelegen Aqualibi wel voor! Dit waterpretpark staat bol van de glijbanen, golfslagbaden en jacuzzi’s. Honger gekregen na een intensief dagje? Ga dan een hapje eten in de Palm Beach Club. In dit restaurant hebben ze een groot assortiment aan snacks.

Kamperen in de buurt van Walibi Belgium:

Kamperen in de natuur kan perfect op Camping Sy, Camping Sandaya Parc La Clusure (beide in de Ardennen) of op Glampingresort Hoge Kempen (in Nationaal Park Hoge Kempen). Op alle drie de campings zit je op zo’n vijf kwartier rijden van Walibi Belgium. Na een dagje vol indrukken is het heerlijk terugkomen op een rustige camping in het groen.

5. Speeltuin Koningin Fabiola: spelen in de natuur

Deze speeltuin heeft een prachtige ligging, namelijk op de top van de citadel van Namen. Het is even rijden naar deze stad in het zuiden van Wallonië, maar dat is zeker de moeite waard. De citadel ligt op een honderd meter hoge heuvel boven de stad. Je geniet er niet alleen van het weidse uitzicht over de rivier de Samber, maar ook van het Parc Attractif Reine Fabiola (Attractiepark Koningin Fabiola). Misschien is ‘attractiepark’ wat te veel van het goede, het is eerdere een grote speeltuin in de natuur. Kinderen van drie tot en met twaalf jaar kunnen zich uitleven op kabelbanen, loopbruggen, trampolines, speeltoestellen en een klimparcours.

Speeltuin Koningin Fabiola

Lekker op de trampoline in een bosrijke omgeving, juist dát is zo fijn aan speeltuin Koningin Fabiola!

Verder behoort een potje minigolf (tegen meerprijs) of schaken met levensgrote stukken tot de mogelijkheden. En wat te denken van een ritje met een skelter of elektrisch autootje (ook tegen een meerprijs)? Wat de speeltuin zo leuk maakt, is de gemoedelijke sfeer en de natuurrijke omgeving. En met een entreeprijs van slechts drie euro is een bezoekje ook nog eens erg betaalbaar. De gemeenschappelijke barbecue- en picknickplaats (met terras) is de plek waar jong en oud even op adem kunnen komen met een hapje en een drankje. De hele speeltuin is mooi aangelegd en goed onderhouden.

Kamperen in de buurt van Speeltuin Koningin Fabiola:

Ook voor een bezoekje aan deze speeltuin zijn Camping Sy en Camping Sandaya Parc la Clusure zeer geschikt. Vanaf Camping Sy ben je er in vijf kwartier, vanaf La Clusure al binnen het uur!

6. Bellewaerde Park: pretpark en dierentuin in één!

Bellewaerde Park, gelegen in Ieper, is ideaal als je een dagje pretpark wilt combineren met een bezoek aan een dierentuin. Je bewondert er meer dan driehonderd dieren, van alpaca’s en flamingo’s tot giraffen en tijgers. Wil je de wilde dieren van dichtbij bekijken? Maak dan een ritje in de Bengal Express, een treintje dat je vlak bij deze indrukwekkende dieren brengt. Mag het nog iets spannender? Maak dan een sensationeel ritje in de Boomerang. Deze achtbaan neemt je 32 meter mee de lucht in en maakt daarna voor- en achterwaartse loopings. Voor nóg meer adrenaline ga je in de Screaming Eagle. Eerst word je met een snelheid van 70 km/u de lucht in geschoten en vervolgens maak je een vrije val van meer dan vijftig meter. Oef!

Pretparken en speeltuinen in België - Bellewaerde België

Wilde dieren bekijken en ritjes in wilde attracties; het kan allebei in Bellewaerde Park.

De kleintjes kunnen ook de hoogte in, bijvoorbeeld in het ‘minireuzenrad’ waar ze meevliegen met de bijtjes en lieveheersbeestjes. Het is voor kleine kinderen ook erg leuk om een treinritje te maken in de kleurrijke wagon van de exprestrein. Het is een aanrader om het park te bezoeken met mooi weer en te genieten van de diverse waterattracties. Stap met het hele gezin in een bootje en trotseer samen de Bengal Rapid River met stroomversnellingen, watervallen en draaikolken. Terwijl jullie bootje tegen de rotsen botst, dalen jullie de wilde rivier af. Nog veel meer waterpret beleef je in het naastgelegen Bellewaerde Aquapark.

Kamperen in de buurt van Bellewaerde Park:

Kamperen dicht bij de Belgische kust is heerlijk. Bijvoorbeeld op Camping Klein Strand, gelegen op slechts vijftien kilometer van de zee. Vanaf deze gezellige camping kun je binnen het uur in Bellewaerde Park zijn. Maar dat is nog niet alles, want de prachtige stad Brugge (14 km) en de levendige badplaatsen Oostende (14 km) en De Haan (13 km)  liggen ook in de buurt.

7. Plopsa Coo: Kabouter Plop in de Ardennen

Plopsa Coo is een attractiepark gelegen in het gelijknamige plaatsje Coo. Dit Plopsapark is ook een stuk kleiner dan Plopsaland de Panne, maar biedt meer dan voldoende attracties om een gezellige dag te hebben. Het attractiepark, eveneens in handen van Studio 100, ligt in het prachtige landschap van de Ardennen en beschikt over meer dan twintig attracties voor jonge avonturiers. De kleintjes kunnen net als echte kaboutertjes op de rug van een konijn kruipen en een ontdekkingsreis door het bos maken. Iets oudere kinderen genieten van een razendsnel ritje in de bobslee. Aan de karretjes zit een rem, dus je kunt zelf de snelheid bepalen. Op zoek naar een bijzonder uitzicht? Stap dan samen met je kinderen in de stoeltjeslift. Na het afleggen van 770 meter kijk je uit over de Belgische Ardennen.

Pretparken en speeltuinen in België - Plopsa Coo

Plopsa Coo is het themapark van Studio 100 in de Ardennen.

Het is ook erg leuk om een wedstrijdje op de kartbaan te doen. Of ga de strijd aan in het magische doolhof en zoek samen met Samson & Gert naar de uitgang. Plopsa Coo heeft ook een dierenweide waar je allerlei dieren van dichtbij mag bewonderen. Kinderen mogen vrij rondlopen tussen kippen, geitjes en andere boerderijdieren. Aansluitend op de doorloopweide kom je bij het apeneiland. Je kinderen zullen de ondeugende diertjes erg grappig vinden. Na een dag vol plezier kun je nagenieten in restaurant La Cascade en op de foto gaan met je favoriete Plopsa-figuren. Een leuke herinnering voor later!

Tip: een tripje naar Plopsa Coo is goed te combineren met een bezoekje aan de nabijgelegen watervallen van Coo.

Kamperen in de buurt van Plopsa Coo:

Je beste optie voor een camping op rijafstand van Plopsa Coo, is de schitterend gelegen Camping Sy. Drie kwartier rijden van Sy liggen Kabouter Plop en zijn vriendjes op je te wachten!

8. Plopsaland de Panne: het grootste themapark

Plopsaland De Panne is het grootste themapark van België en heeft meer dan vijftig spectaculaire attracties en shows voor bezoekers alle leeftijden. Het pretpark in de badplaats De Panne is opgebouwd rondom de helden en heldinnen van de Vlaamse televisiestudio Studio 100. Je kinderen zullen het geweldig vinden om hun Belgische helden, bijvoorbeeld Piet Piraat, Bumba, Kabouter Plop en Samson & Marie, in levende lijve te ontmoeten en met ze op de foto te gaan. De allerkleinsten kunnen zich ook nog eens vermaken in de binnenspeeltuin Mayaland, met onder andere het Ballenbad, de muzikale Bloemenmolen en de Swingboom. Ook maken ze uitgebreid kennis met de wondere natuurwereld van Maya de Bij en haar vriendjes.

Pretparken en speeltuinen in België - Plopsaland de Panne

De shows in Plopsaland de Panne zijn leuk voor jong en oud!

Voor oudere kinderen en adrenalinejunkies heeft Plopsaland een aantal spannende achtbanen, zoals Anubis The Ride. In deze sensationele achtbaan word je in twee seconden tijd met een snelheid van 90 km/h gelanceerd naar een hoogte van 34 meter. Hierna volgt een adembenemend ritje waar je drie keer over de kop gaat. Het is ook heerlijk om dit park te bezoeken op warme dagen en samen met je kinderen te genieten van verkoeling in de hilarische waterattracties, zoals Wickie The Battle. Stap in een bootje en ga gewapend met een waterkanon het gevecht aan met andere Vikings tijdens een spetterende splash battle.

Kamperen in de buurt van Plopsaland de Panne:

Ook voor je bezoek aan Plopsaland de Panne is de eerder genoemde camping Klein Strand ideaal. Je verblijft hier op nog geen half uur rijden van Plopsaland!

Nog meer uitjes in België (en Nederland)

Soms werkt het weer even niet mee. Naast de binnenspeeltuinen en de overdekte attracties van de pretparken en speeltuinen uit onze lijst, zijn er nog veel meer leuke overdekte uitjes voor gezinnen. We geven je daarom graag nog vijf bonustips voor indooractiviteiten in België en Nederland.

Ontvang je graag leuke campingtips en aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor de Suncamp-nieuwsbrief!

  • Auteur: Jeroen
  • Van Calais tot Cannes en van Nantes tot Nancy. Ja, ik heb Frankrijk aardig verkend vroeger. Samen met mijn ouders en broer in een vouwwagen wekenlang kamperen op de mooiste campings. Later trokken we met een camper ook door de rest van Europa. Tegenwoordig loop ik vooral warm voor culturele stedentrips met mijn vrouw. Oh ja, ik ben dol op kabeltreinen en kabelbanen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.