Ga naar de homepage

Vakantieparadijs Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is misschien wel een van de mooiste delen van Nederland. In dit deel waan je je ver buiten ons koude kikkerlandje. Dit is de regio van het bourgondisch genieten, wandelen door de heuvels en oude kastelen bezoeken. In de schaduwen van de ruïnes zie je misschien nog wel de ridders en jonkvrouwen die hier ooit leefden. Wil jij op vakantie in Zuid-Limburg? Wij vertellen je alles over dit mooie stukje van Nederland!

Lees meer

De mooiste plaatsen van Zuid-Limburg

Of je nu op zoek bent naar mooie steden of het gezellige platteland, in Zuid-Limburg vind je het allebei. Denk bijvoorbeeld aan gezellige steden als Maastricht en Valkenburg. Maastricht is een populaire bestemming voor een uitstapje. Geliefde bezienswaardigheden van de stad zijn de Onze Lieve Vrouwebasiliek, de boekhandel in de Dominicanenkerk en het Vrijthof. Maar ook Valkenburg is schitterend. Deze plaats ligt op ongeveer 14 kilometer ten oosten van Maastricht. Je vindt er de Thermae 2000, het bijzondere Museum Romeinse Katakomben en de impostante Cauberg.

De mergelgrotten van Valkenburg

Het meest bekend van Valkenbrug zijn toch wel de mergelgrotten en kerstmarkten van de stad. Wil jij de grotten van Valkenburg ontdekken? Bezoek dan MergelRijk. Bij MergelRijk leer je over het ontstaan van de grotten. Er is ook van alles te ontdekken voor kinderen. In de feestdagenperiode worden de grotten versiert. Je komt hier helemaal in de kerstsferen! Ook de moeite waard in Zuid-Limburg zijn Roermond en Heerlen.

Ridders, jonkvrouwen en kastelen

Eeuwen en eeuwen geleden leefden er echte ridders en jonkvrouwen in Limburg. In het Limburgse heuvelland kun je even helemaal terug in de tijd! Je leert alles over de heldhaftige strijders en de kasteelheren van de statige gebouwen in het Limburgs Museum. Dit museum ligt in het noorden van Limburg. Leuk voor een bezoek op jouw route naar het zuiden. Natuurlijk kun je ook een echt kasteel van binnen bekijken. Dit doe je bij kasteel Hoensbroek. Hier leren jouw kinderen tijdens een speurtocht spelenderwijs alles over het kasteel. Of fiets de kastelenroute Zuid-Limburg vanaf het kasteel. Ook interessant is de ruïne van Valkenburg. Ze hebben hier zelfs een app die je op een superleuke manier door het kasteel leidt. Net echt!

België, Duitsland, Nederland en weer naar België

Ja, Zuid-Limburg… vanuit daar sta je toch zo in België? Dat klopt! En Duitsland is ook nog eens hartstikke dicht bij. Dat betekent dat bezoekjes aan Aken, Luik en Keulen zo gepland zijn. Maar eerst is het tijd voor een ritje naar het Drielandenpunt in Vaals. Deze plek mag inmiddels wel iconisch genoemd worden. Iedereen die naar Zuid-Limburg gaat, moet toch wel een keer bij het Drielandenpunt zijn geweest. Dus stap in die auto en bereid je voor op een middagje ‘België, Duitsland, Nederland, België’. Maar wees niet bang, er is nog veel meer te doen op deze landsgrenzen. Volg een speurtocht, zoek je weg door het labyrint of schuif aan voor een Limburgse vlaai. Leuk en lekker voor het hele gezin.

Genieten van het zonnetje

Limburg is de warmste provincie van Nederland. Ideaal wanneer je tijdens jouw zomervakantie graag geniet van het zonnetje. Hiervoor hoef je dus niet naar Spanje of Frankrijk, al kan dat natuurlijk wel. Door de Limburgse heuvel waan je je al helemaal in het buitenland. Dat scheelt weer een stuk rijden of vliegen. En nu je er toch bent, kun je extra genieten van de Zuid-Limburgse natuur. Trek je wandelschoenen aan en beklim de Sint-Pietersberg. Hier vind je een uitkijkpunt vanwaar je over de bijbehorende mergelgroeve uitkijkt. Je vindt hier ook het Fort Sint Pieter, waar je een rondleiding kunt volgen. Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie wandeltochten in deze regio. Wat dacht je van het beklimmen van de Vaalserberg, een wandelroute aan de rand van Valkenburg of een wandeltocht rondom Berg? Je kijkt onderweg je ogen uit, beloofd.

Heuvel op, heuvel af

De heuvels zijn niet alleen leuk om te voet te beklimmen. Ze zijn ook een leuke uitdaging voor wielrenners. Niet voor niets wordt hier ieder jaar een groot wielerevenement gehouden: de Amstel Gold Race. Tijdens deze wielerrace beklimmen de wielrenners onder andere de Cauberg. Dit kun je natuurlijk ook zelf doen. Hijs je in jouw fietskleding en beklim de Keutenberg, Vaalserberg of Cauberg. Legendarisch onder mountainbikers is de Bart Brentjens Challenge. Ben jij een geoefende mountainbiker en houd je wel van een uitdaging? Schrijf je dan in voor deze wedstrijd. De challenge vindt plaats in oktober.

Wat verbouwen ze hier allemaal?

Limburg is natuurlijk ook de regio voor bourgondisch genieten. De Limburgse heuvels zijn heel goed voor wijnbouw. Hier kun je daarom verschillende wijngaarden spotten. Neem ook de tijd om een lokaal wijntje te proeven. In de regio worden wijnwandelingen, proeverijen en wijngaarddagen georganiseerd. Houd jij meer van een lekker biertje? Limburg heeft ook verschillende bierbrouwerijen. Dus boek een rondleiding en geniet van het ‘gele goud’. Proost!

Tijd voor avontuur

Na al die uitjes, wijnproeverijen en wandelingen is het tijd voor avontuur! En dat vind je bij een pretpark. Ga naar Landgraaf voor een dagje pret in de sneeuw. Hier vind je Snowworld Landgraaf. Stap op de lange latten of leer snowboarden. Dit uitje is ook een heel leuke uitdaging voor de kinderen. Voor de kleintjes is een bezoek aan Avonturenpark Valdeludo leuk. Vind je hier niet erg om eventjes te moeten rijden, ga dan de grens over naar het Belgische Plopsa Coo. Je ziet het: op vakantie naar Zuid-Limburg is een heel goed idee!

Populaire campings Zuid-Limburg