Ga naar de homepage

Telefoonnummer: 0488-454245 Klik hier voor alle openingstijden

Duitsland

Algemeen

Duitsland is lid van de EU.

Tijd

In Duitsland is het net zo laat als in Amsterdam, Parijs en Rome.

Taal

Duits, maar met Engels kunt u zich ook redden.

Grensformaliteiten

Veel formaliteiten en afspraken rond zaken zoals de benodigde reisdocumenten, autodocumenten, eisen aan uw vervoer- en verblijfmiddel, ziektekosten en het meenemen van dieren zijn niet alleen afhankelijk van het land van bestemming, maar ook van uw vertrekpunt en nationaliteit. Ook de lengte van uw verblijf speelt hierbij een rol.

Wij adviseren u om voor vertrek bij de bevoegde instanties na te gaan

 • Welke reisdocumenten u nodig heeft voor uzelf en uw reisgenoten;
 • Welke documenten u nodig heeft voor uw auto;
 • Aan welke eisen uw caravan moet voldoen;
 • Welke goederen u in en uit mag voeren;
 • Hoe in geval van ongeval of ziekte de medische behandeling in uw vakantieland is geregeld en kan worden betaald;
 • Of u huisdieren mee kunt nemen. Neem lang van te voren contact op met uw dierenarts. Die kan u informatie geven over relevante vaccinaties, bewijzen daarvan en verplichtingen bij terugkomst. Ook is het verstandig om na te gaan of in uw vakantieland bepaalde voorwaarden gelden voor huisdieren in het openbare leven. Zo moeten in sommige landen honden altijd worden gemuilkorfd of achter tralies worden vervoerd.

Veel algemene informatie vindt u op www.europa.eu maar zorg dat u de informatie achterhaalt die op uw specifieke situatie van toepassing is. Voor recente douaneverplichtingen kunt u contact opnemen met de vertegenwoordiging van uw vakantieland in het land waar u woont.

Lees meer

Valuta en geldzaken

De munteenheid in Duitsland is de euro.

Creditcard

Creditcards worden op de meeste plaatsen geaccepteerd.

Openingstijden en feestdagen

Banken

Er zijn geen algemene tijden voor banken. Meestal sluiten ze om 16.00 uur.

Winkels

De openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur. Op zaterdag zijn winkels in grote steden geopend tot 18.00 uur.

Apotheken, artsen

Apotheken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag tot 18.00 uur en op zaterdag tot 12.00 uur.

Feestdagen hele Bondsrepubliek
 • Nieuwjaarsdag
 • Goede Vrijdag
 • Pasen
 • 1 mei (Dag van de Arbeid)
 • Hemelvaartsdag
 • Pinksteren
 • 3 oktober (Dag van de Duitse Eenheid)
 • Kerst
Feestdagen afzonderlijke deelstaten
 • 6 januari (Driekoningen): Bayern, Baden-Württemberg en Sachsen-Anhalt
 • 27 februari (Rosenmontag): Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Baden-Württemberg en Bayern
 • 15 juni (Sacramentsdag): Baden-Württemberg, Bayern, Hessen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz en Saarland
 • 15 augustus (Maria Hemelvaart): Saarland en het katholieke deel van Bayern
 • 31 oktober (Hervormingsdag): Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Sachsen-Anhalt en Thüringen
 • 1 november (Allerheiligen): Baden-Württemberg, Bayern, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz en Saarland

Communicatie

(Mobiele) telefoon

Het mobiele netwerk is goed in heel Duitsland. Er is een 3G-netwerk voor mobiel internet. In elke telefooncel kunt u internationaal bellen.

Wifi, internet

Op steeds meer openbare plekken kunt u, al dan niet gratis, gebruikmaken van een wifi-netwerk.

Post

Over het algemeen open van maandag tot en met vrijdag tot 18.00 uur. Op zaterdag tot 12.00 uur.

Wegen en verkeer

Wegennet

Op snelwegen kunt u via praatpalen de ‘Straßenwachthilfe’ aanvragen. Wanneer u dit niet doet, komt de ‘Straßendienst’ en moet u voor de hulp betalen. Elders belt u de hulpdienst van ADAC: tel. 01802-222222 of ACE: tel. 01802-343536.

Verkeersvoorschriften

Alle bestuurders van rechts hebben voorrang, behalve op rotondes. Rijdt u op een rotonde, dan heeft u voorrang op een bestuurder die de rotonde op wil. Op smalle bergwegen geldt dat het voertuig dat het gemakkelijkst kan uitwijken, voorrang verleent. Let op! U mag geen richting aangeven wanneer u een rotonde nadert en oprijdt.

  Buiten bebouwde kom Snelweg
Auto 100 km/h 130 km/h
Met caravan 80 km/h 80 km/h
Camper < 3,5 ton 100 km/h 130 km/h
Camper > 3,5 ton 80 km/h 100 km/h

Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 ‰. Het voeren van dimlicht is niet verplicht, alleen in tunnels. U dient handsfree te bellen. U mag uw voertuig niet langs de snelweg repareren, uw voertuig dient te allen tijde afgesleept te worden. Bij filevorming op de snelwegen moet u zoveel mogelijk naar rechts of links uitwijken zodat in het midden ruimte komt voor hulpverlenende voertuigen. Auto’s in Duitsland (dus ook de auto’s van toeristen) moeten in winterse omstandigheden beschikken over een winteruitrusting. Dat betekent dat ze winterbanden en voldoende ruitensproeiervloeistof moeten hebben.

Navigatie

Signalering van vaste flitslocaties met behulp van navigatie of mobiele telefoon is niet toegestaan.

Caravan, camper

Let op! In Duitsland dient u één groene kaart te hebben voor uw auto en één voor uw caravan indien deze zwaarder is dan 750 kg. Het milieuvignet is nodig als u een camper rijdt. Nadere informatie vindt u onder ‘Milieuvignet’. Een inhaalverbod voor vrachtwagens geldt ook voor campers zwaarder dan 3500 kg.

Tempo 100-ontheffing

Om met auto en caravan maximaal 100 km/h te gaan, heeft u een zogenaamde ‘Tempo 100-ontheffing’ nodig. Uw auto en caravancombinatie dient dan te voldoen aan een aantal keuringseisen. U kunt hierover contact opnemen met TÜV tel. 055-3788130.

Maximaal toegestane afmetingen combinatie

Hoogte 4m, breedte 2,55m en lengte 18m (waarvan aanhanger maximaal 12m).

Milieuvignet

In steeds meer Duitse steden bent u verplicht om een milieuvignet achter de voorruit van uw auto of camper te hebben. Kosten: € 13,95. Het vignet kan rood, geel of groen zijn, afhankelijk van de milieueisen. Op snelwegen is het vignet niet nodig. De maatregel geldt ook voor niet-Duitse voertuigen.

In de betreffende steden treft u verkeersborden met het opschrift ‘Umweltzone’; u mag deze zone uitsluitend binnen als u in het bezit bent van het vignet. Rijdt u zonder vignet de zone binnen dan riskeert u een boete van € 40. Oudere dieselauto’s en auto’s zonder katalysator komen het centrum van deze steden niet in. Het vignet is (ook online) verkrijgbaar bij TÜV Nord. Nadere informatie www.umwelt-plakette.de.

Motorbrandstof

Loodvrije benzine en diesel zijn goed verkrijgbaar, LPG steeds beter. Sinds 2011 gaan Duitse benzinestations in grote mate over op de nieuwe brandstof E10. Euro 95 blijft vooralsnog beschikbaar aan de pomp.

Tankstations

Tankstations zijn doorgaans geopend tussen 8.00 uur en 20.00 uur. Aan de snelwegen zijn tankstations vaak dag en nacht geopend.

Tol

De wegen in Duitsland zijn voor personenauto’s tolvrij.

Alarmnummer

110: het nationale alarmnummer voor politie 
112: brandweer en ambulance

Kamperen

De Duitse campings behoren tot de betere van Europa. De campings specialiseren zich in toenemende mate op doelgroepen zoals gezinnen met kinderen, wandelaars en fietsers of wellnessliefhebbers. Het aantal comfortplaatsen en camperplaatsen met servicestations neemt gestaag toe. Bijna alle campings kennen een middagpauze (meestal van 13.00 uur tot 15.00 uur) waar zeer streng de hand aan wordt gehouden.

Praktisch
 • De VVV’s in Duitsland zijn geopend tussen 10.00 uur en 16.00 uur.
 • Zorg dat u altijd een verloopstekker (wereldstekker) bij u heeft.
 • Het kraanwater is veilig.
Vissen

In Duitsland is een sportvisakte verplicht. Daarnaast heeft u een visvergunning nodig voor een bepaald visgebied. Deze vergunning en aanvullende informatie kunt u krijgen bij de plaatselijke VVV.