Ga naar de homepage

Frankrijk

Algemeen

Frankrijk is lid van de EU.

Tijd

Het is in Frankrijk net zo laat als in Amsterdam, Berlijn en Rome.

Taal

Frans. In toeristische gebieden kun je ook met Engels uit de voeten.

Grensformaliteiten

Veel formaliteiten en afspraken rond zaken zoals de benodigde reisdocumenten, autodocumenten, eisen aan jouw vervoer- en verblijfmiddel, ziektekosten en het meenemen van dieren zijn niet alleen afhankelijk van het land van bestemming, maar ook van jouw vertrekpunt en nationaliteit. Ook de lengte van je verblijf speelt hierbij een rol.

Wij adviseren je om voor vertrek bij de bevoegde instanties na te gaan

 • Welke reisdocumenten je nodig hebt voor uzelf en jouw reisgenoten;
 • Welke documenten je nodig hebt voor jouw auto;
 • Aan welke eisen jouw caravan moet voldoen;
 • Welke goederen je in en uit mag voeren;
 • Hoe in geval van ongeval of ziekte de medische behandeling in jouw vakantieland is geregeld en kan worden betaald;
 • Of je huisdieren mee kunt nemen. Neem lang van te voren contact op met jouw dierenarts. Die kan je informatie geven over relevante vaccinaties, bewijzen daarvan en verplichtingen bij terugkomst. Ook is het verstandig om na te gaan of in jouw vakantieland bepaalde voorwaarden gelden voor huisdieren in het openbare leven. Zo moeten in sommige landen honden altijd worden gemuilkorfd of achter tralies worden vervoerd.

Veel algemene informatie vind je op www.europa.eu maar zorg dat je de informatie achterhaalt die op jouw specifieke situatie van toepassing is.

Voor recente douaneverplichtingen kun je contact opnemen met de vertegenwoordiging van jouw vakantieland in het land waar je woont.

Lees meer

Valuta en geldzaken

De munteenheid is de euro. In Frankrijk kun je in het algemeen niet met je pinpas betalen.

Creditcard

Met creditcard kun je bijna overal betalen, ook op tolwegen. Meestal moet je de koop valideren met een handtekening en soms wordt om jouw legitimatiebewijs gevraagd.

Openingstijden en feestdagen

Banken

Franse banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 9.00 uur en 18.00 uur. Banken zijn ook op zaterdagochtend open.

Winkels

De winkels zijn geopend van dinsdag tot en met zaterdag tot 19.00/20.00 uur. Op het platteland is het merendeel van de winkels tussen 13.00 uur en 14.00 uur dicht. Veel winkels zijn maandagochtend of de hele maandag gesloten.

Apotheken

De Franse apotheken zijn op werkdagen open tot 19.00 uur.

Feestdagen
 • Nieuwjaarsdag
 • Pasen
 • 1 mei (Dag van de Arbeid)
 • 8 mei (Wapenstilstand 1945)
 • Hemelvaartsdag
 • Pinksteren
 • 14 juli (Nationale Feestdag)
 • 15 augustus (Maria Hemelvaart)
 • 1 november (Allerheiligen)
 • 11 november (Wapenstilstand 1918)
 • Eerste Kerstdag

Communicatie

(Mobiele) telefonie

Het mobiele netwerk is goed in heel Frankrijk, behalve sommige gebieden in de Alpen en het Massif Central. Er is een 3G-netwerk voor mobiel internet.

Wifi, internet

Op steeds meer openbare plekken kun je, al dan niet gratis, gebruikmaken van een wifi-netwerk.

Post

De postkantoren zijn geopend op maandag tot en met vrijdag tot 18.00 uur en op zaterdag tot 12.00 uur.

Wegen en verkeer

Wegennet

Het is niet aan te raden om in het donker op het platteland te rijden. Frankrijk kent geen wegenwachtorganisatie. Langs de autosnelwegen staan oranje praatpalen (les bornes SOS) die je in noodsituaties kunt gebruiken om pechhulp in te schakelen en te vragen naar een berger (dépanneur).

Verkeersvoorschriften

Rechts heeft voorrang behalve op hoofdwegen. Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Op een rotonde heb je voorrang als de rotonde gemarkeerd is met het driehoekige waarschuwingsbord ‘Rotonde’. Ontbreekt dit bord, dan hebben bestuurders die de rotonde naderen voorrang.

Buiten bebouwde kom Snelweg
Auto 90-110 km/h 130 km/h
Met caravan 90 km/h 130 km/h
Camper < 3,5 ton 90-110 km/h 130 km/h
Camper > 3,5 ton 80-100 km/h 110 km/h

Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 ‰. Bij slecht zicht dien je overdag dimlicht te voeren. Je dient handsfree te bellen. Bij pech dien je een reflecterend veiligheidshesje te dragen. Kinderen jonger dan 10 jaar moeten achterin zitten. Opgelet! Doorlopende strepen niet overschrijden, zelfs niet met de wielen raken! Winterbanden zijn niet verplicht, maar als je in winterse omstandigheden een ongeval krijgt en jouw auto heeft geen winterbanden, kun je (mede) aansprakelijk worden gehouden.

Je dient een alcoholtester in jouw voertuig te hebben, maar je wordt niet bekeurd als je hem niet hebt. De tester kun je krijgen bij tankstations, supermarkten en apotheken. Of je bestelt deze in onze webshop via http://webshop.acsi.eu/nl/reisartikelen.html.

Navigatie

Signalering van vaste flitslocaties met behulp van navigatie of mobiele telefoon is niet toegestaan. Je kunt het beste de Franse flitslocaties van jouw apparaat verwijderen.

Caravan, camper

Is je caravan zwaarder dan 3,5 ton, dan gelden lagere maximale snelheden. In je caravan of camper overnachten in de bebouwde kom en langs de autosnelwegen is verboden, behalve op de daarvoor aangeduide plaatsen en maximaal voor 24 uur. Caravans met een dubbele as worden over het algemeen niet op gemeentecampings (‘camping municipal’) toegelaten.

Maximaal toegestane afmetingen combinatie

Hoogte onbeperkt, breedte 2,55m en lengte 18,75m (waarvan aanhanger maximaal 12m).

Motorbrandstof

Euro 95 is inmiddels bijna geheel vervangen door E10. Controleer voor je op reis gaat of jouw voertuig geschikt is voor E10. Superplus 98 is geschikt als vervanger van euro 95. Verder zijn diesel en LPG goed verkrijgbaar aan de pomp.

Tankstations

Langs autoroutes zijn de meeste tankstations 24 uur per dag open. Sommige stations langs ‘routes nationales’ zijn ook dag en nacht open, maar veel pompstations sluiten om 21.00 uur. Houd er rekening mee dat steeds meer tankstations buiten de autoroutes op zondag gesloten zijn.

Creditcards en de meeste bankpassen met Maestro-logo worden bij tankstations geaccepteerd.

Tol

Op de meeste Franse snelwegen wordt tol geheven. Blauwe borden geven de weg naar een snelweg aan. De aanduiding ‘péage’ geeft aan dat het gaat om een tolweg. Heb je geen zin om tol te betalen, volg dan de groene borden die alternatieve routes aangeven. Je kunt tol betalen met jouw creditcard.

Soms kun je alleen contant betalen. Houd er rekening mee dat jouw tolticket slechts 24 uur geldig is. Nadere informatie over tolwegen www.autoroutes.fr.

Zwarte Zaterdag

De drukste zaterdagen van het zomerseizoen worden ook wel 'zwarte zaterdag' genoemd. De zwarte zaterdagen vallen in de laatste week van juli en de eerste week van augustus van ieder jaar.

Alarmnummers

 • 112: het nationale alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance
 • 17: politie
 • 18: brandweer
 • 15: ambulance

Kamperen

Met meer dan 11.000 campings is Frankrijk het grootste kampeerland van Europa. Tijdig reserveren dus als je naar de Ardèche of Dordogne in het binnenland of naar de grote kustplaatsen wilt. Staanplaatsen in het binnenland zijn vaak ruimer, beter uitgerust en voordeliger dan aan de kust.

Kampeerders dienen er rekening mee te houden dat een aantal voorzieningen, zoals zwembad, restaurant, snackbar, pizzeria en dergelijke, in de regel slechts in de maanden juli en augustus open is. In alle zwembaden is zwemmen alleen toegestaan in zwembroek en is voor dames vaak een badmuts verplicht. In verband met de hygiëne zijn boxershorts, bermuda’s en dergelijke niet toegestaan. In Frankrijk kun je borden tegenkomen met het opschrift ‘Inondation par temps de grosse pluie’. Dit betekent dat er overstromingsgevaar is bij hevige regenval.

Praktisch
 • Prijzen voor elektrische aansluiting zijn hoog en kunnen variëren van € 1,50 tot € 4,50 per dag!
 • Zorg dat je altijd een verloopstekker (wereldstekker) bij je hebt.
 • Gebruik liever (mineraal)water uit flessen dan leidingwater.
Corsica

De meeste campings op Corsica liggen aan zee en worden vaak goed aangeduid. De wegen zijn, vooral in het westen, smal en bochtig. Frans is de officiële voertaal, maar er wordt ook een op Italiaans gelijkend dialect gesproken. In het binnenland zijn weinig benzinestations!