Ga naar de homepage

Griekenland

Algemeen

Griekenland is lid van de EU.

Tijd

In Griekenland is het een uur later dan in Amsterdam, Parijs en Rome.

Taal

Grieks, maar men verstaat vaak ook Engels en Duits.

Grensformaliteiten

Veel formaliteiten en afspraken rond zaken zoals de benodigde reisdocumenten, autodocumenten, eisen aan uw vervoer- en verblijfmiddel, ziektekosten en het meenemen van dieren zijn niet alleen afhankelijk van het land van bestemming, maar ook van uw vertrekpunt en nationaliteit. Ook de lengte van uw verblijf speelt hierbij een rol.

Wij adviseren u om voor vertrek bij de bevoegde instanties na te gaan

 • Welke reisdocumenten u nodig heeft voor uzelf en uw reisgenoten;
 • Welke documenten u nodig heeft voor uw auto;
 • Aan welke eisen uw caravan moet voldoen;
 • Welke goederen u in en uit mag voeren;
 • Hoe in geval van ongeval of ziekte de medische behandeling in uw vakantieland is geregeld en kan worden betaald;
 • Of u huisdieren mee kunt nemen. Neem lang van te voren contact op met uw dierenarts. Die kan u informatie geven over relevante vaccinaties, bewijzen daarvan en verplichtingen bij terugkomst. Ook is het verstandig om na te gaan of in uw vakantieland bepaalde voorwaarden gelden voor huisdieren in het openbare leven. Zo moeten in sommige landen honden altijd worden gemuilkorfd of achter tralies worden vervoerd.

Veel algemene informatie vindt u op www.europa.eu maar zorg dat u de informatie achterhaalt die op uw specifieke situatie van toepassing is. Voor recente douaneverplichtingen kunt u contact opnemen met de vertegenwoordiging van uw vakantieland in het land waar u woont.

Lees meer

Valuta en geldzaken

De munteenheid in Griekenland is de euro. Let op als u gaat pinnen: sommige automaten geven u eerst het geld terug en daarna uw pinpas.

Creditcard

Creditcards worden geaccepteerd bij grotere hotels, restaurants, winkelketens en autoverhuurbedrijven. Het is raadzaam voldoende geld mee te nemen.

Openingstijden en feestdagen

Banken

Banken zijn geopend tot 14.00 uur. In grote steden en toeristische gebieden is een aantal banken 's avonds en op zaterdag geopend.

Winkels

Griekse winkels hebben verschillende openingstijden gedurende winter en zomer:

’s Winters zijn de openingstijden op maandag en woensdag tot 16.30 uur, dinsdag, donderdag en vrijdag tot 14.00 uur en ’s avonds van 17.00 uur tot 20.00 uur. Zaterdag tot 15.00 uur.

’s Zomers zijn de winkels open op maandag, woensdag en zaterdag tot 14.00 uur, dinsdag, donderdag en vrijdag tot 14.00 uur en ’s avonds van 17.30 uur tot 20.30 uur.

Apotheken

Prijzen voor medicijnen zijn aanmerkelijk lager dan in Nederland. Houdt u er rekening mee dat specialistische hulp op de Griekse eilanden beperkt is. De apotheken zijn geopend tot 14.00 uur. In grote steden kunnen apotheken bovendien geopend zijn tussen 17.30 uur en 22.00 uur.

Feestdagen
 • Nieuwjaarsdag
 • 6 januari (Driekoningen)
 • 27 februari (Asmaandag)
 • 25 maart (Onafhankelijkheidsdag)
 • Goede Vrijdag
 • 16 - 17 april Pasen (orthodox)
 • 1 mei (Dag van de Arbeid)
 • 4 - 5 juni Pinksteren (orthodox)
 • 15 augustus (Maria Hemelvaart)
 • 28 oktober (Nationale Feestdag)
 • Kerst

Communicatie

(Mobiele) telefonie

Het mobiele netwerk is goed in geheel Griekenland. Er is een 3G-netwerk voor mobiel internet.

Wifi, internet

Internetcafé's vindt u vooral in grotere steden en toeristische gebieden.

Post

Griekse postkantoren heten ‘tachydromeia’. Ze zijn geopend van maandag tot en met vrijdag tot 19.00 uur, op het platteland tot 14.00 uur.

Wegen en verkeer

Wegennet

Griekse verkeersdeelnemers nemen het niet altijd even nauw met de verkeersregels! Op de Griekse eilanden, met uitzondering van Kreta, is het wegennet beperkt. Het is niet aan te raden om in het donker te rijden buiten de steden.

Als u een automobilistenhulpverzekering heeft, kunt u de hulp inroepen van de Griekse automobielclub (ELPA): tel. 10400.

Verkeersvoorschriften

Binnen de bebouwde kom heeft verkeer van rechts voorrang, buiten de bebouwde kom verkeer op de hoofdweg. Wanneer u op een rotonde rijdt, heeft verkeer dat van rechts komt voorrang. Stijgend verkeer heeft op bergwegen voorrang op dalend verkeer.

  Buiten bebouwde kom Snelweg
Auto 90-110 km/h 130 km/h
Met caravan 80 km/h 80 km/h
Camper < 3,5 ton 90-110 km/h 130 km/h
Camper > 3,5 ton 90-110 km/h 130 km/h

Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 ‰. Het is niet verplicht om uw dimlicht overdag aan te hebben. U dient handsfree te bellen. Het gebruik van veiligheidsgordels is alleen voor in uw auto verplicht. Rijdt een kind onder de 12 jaar mee, dan mag u niet in uw voertuig roken. U hoeft geen winterbanden onder uw auto te hebben.

Navigatie

Signalering van vaste flitslocaties met behulp van navigatie of mobiele telefoon is toegestaan.

Caravan, camper

Houdt u er op de Griekse eilanden rekening mee dat het aantal voorzieningen voor caravans en campers beperkt is. Reist u met auto en caravan dan betaalt u dubbel tarief op de tolwegen. Met camper is het toltarief nog hoger dan met auto en caravan.

Maximaal toegestane afmetingen combinatie

Hoogte 4m, breedte 2,55m en lengte 18m (waarvan aanhanger maximaal 12m).

Motorbrandstof

Loodvrije benzine en diesel zijn goed verkrijgbaar. LPG is op het vasteland goed verkrijgbaar.

Tankstations

Tankstations in en rond grote steden sluiten om middernacht, elders zijn tankstations geopend tussen 7.00 uur en 22.00 uur.

Tol

Op verschillende Griekse wegen moet u tol betalen. U kunt alleen contant betalen, niet met creditcard.

Alarmnummer

112: het nationale alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance.

Kamperen

Vrij kamperen is niet toegestaan. De meeste campings zijn van zeer degelijke kwaliteit. De sanitaire voorzieningen zijn meestal goed onderhouden. Campings met afgebakende staanplaatsen vindt u op het vasteland en het schiereiland Peloponnesos. De campings op de Griekse eilanden richten zich vooral op tentkampeerders. Houdt u er rekening mee dat in het voor- en naseizoen de meeste campings aan zee een stuk rustiger zijn dan in de zomer. Het kan zijn dat u dan niet van alle faciliteiten gebruik kunt maken.

Veerboten

Houd er rekening mee dat het aantal plaatsen voor campers op veerboten beperkt is. Gaat u in het hoogseizoen via Italië naar Griekenland, dan is het verstandig vroegtijdig te boeken. Kaartjes voor veerdiensten tussen de Griekse eilanden kunt u het beste een dag voor vertrek kopen.

Praktisch
 • Diepzeeduiken is mogelijk in speciaal vrijgegeven gebieden. Het is alleen toegestaan onder begeleiding van een duikinstructeur.
 • Zorg dat u altijd een verloopstekker (wereldstekker) bij u heeft.
 • Gebruik liever (mineraal)water uit flessen dan leidingwater.