Ga naar de homepage

Solferino: De bakermat van het Rode kruis

Op het eerste oog ziet Solferino er niet heel bijzonder uit. Maar dit kleine plaatsje iets ten zuiden van het Gardameer heeft een grote geschiedenis. In 1859 vond hier namelijk de Slag bij Solferino plaats. Samen met het Franse leger van Napoleon versloeg het Koninkrijk Piëmont-Sardinië de Oostenrijkers. Het was een belangrijke stap in de eenwording van Italië.

Bijna 40.000 slachtoffers vielen tijdens het gevecht. De gewonden werden verzorgd door onder anderen de Zwitserse bankier Henri Dunant. Het greep hem zo aan, dat hij besloot een organisatie op te richten.Een neutrale organisatie die in de toekomst hulp moest gaan bieden aan oorlogsslachtoffers. Hiermee stond hij aan de wieg van het Rode Kruis.

Bezoek je Solferino, dan zou je niet meteen denken hier ooit zo hevig werd gevochten. De groene straatjes, de kleurrijke oude gebouwen, de gezellige koffiebarretjes met Italiaanse ijsjes ... Het gaat er heel vredig en gezellig aan toe. Maar wil je meer weten over de Slag, dan kun je overal terecht. Bij het bijzondere monument van het Rode Kruis, verstopt tussen de bomen. Of de Torre di San Martino en de Rocca di Solferino. Terwijl je deze torens beklimt, vertellen prachtige muurschilderingen je het verhaal van de oorlog. Nog mooier dan de schilderingen is het uitzicht vanaf de top. Zeker vanaf de Rocca kun je dat heuvelachtige en fabelachtige landschap bewonderen. Kijk je richting het noorden, dan zie je het Gardameer. Dat ligt op nog geen vijftien kilometer van het mooie Solferino.

Campings rondom het Gardameer