Ga naar de homepage

Italië

Algemeen

Italië is lid van de EU.

Tijd

In Italië is het net zo laat als in Amsterdam en Parijs.

Taal

In het grootste deel van Italië spreken de inwoners Italiaans, maar met Engels, Duits en Frans kun je je vaak ook redden.

Grensformaliteiten

Veel formaliteiten en afspraken rond zaken zoals de benodigde reisdocumenten, autodocumenten, eisen aan jouw vervoer- en verblijfmiddel, ziektekosten en het meenemen van dieren zijn niet alleen afhankelijk van het land van bestemming, maar ook van jouw vertrekpunt en nationaliteit. Ook de lengte van jouw verblijf speelt hierbij een rol.

Wij adviseren je om voor vertrek bij de bevoegde instanties na te gaan

 • Welke reisdocumenten je nodig hebt voor jezelf en jouw reisgenoten;
 • Welke documenten je nodig hebt voor jouw auto;
 • Aan welke eisen jouw caravan moet voldoen;
 • Welke goederen je in en uit mag voeren;
 • Hoe in geval van ongeval of ziekte de medische behandeling in jouw vakantieland is geregeld en kan worden betaald;
 • Of je huisdieren mee kunt nemen. Neem lang van te voren contact op met jouw dierenarts. Die kan je informatie geven over relevante vaccinaties, bewijzen daarvan en verplichtingen bij terugkomst. Ook is het verstandig om na te gaan of in jouw vakantieland bepaalde voorwaarden gelden voor huisdieren in het openbare leven. Zo moeten in sommige landen honden altijd worden gemuilkorfd of achter tralies worden vervoerd.

Veel algemene informatie vind je op www.europa.eu maar zorg dat je de informatie achterhaalt die op jouw specifieke situatie van toepassing is.

Voor recente douaneverplichtingen kun je contact opnemen met de vertegenwoordiging van jouw vakantieland in het land waar je woont.

Lees meer

Valuta en geldzaken

De munteenheid in Italië is de euro. Indien je naar Sicilië reist en aankomt in het weekeinde, is het raadzaam om voldoende contant geld mee te nemen, omdat pinautomaten dan vaak leeg zijn.

Creditcard

Je kunt op veel plaatsen betalen met jouw creditcard.

Openingstijden en feestdagen

Banken

Banken zijn in het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 13.30 uur en van 15.00 uur tot 16.00 uur. In toeristische gebieden zijn banken zonder pauze open tot 16.00 uur.

Winkels

Winkels zijn open van 9.00 uur tot 13.00 uur en van 16.00 uur tot 20.00 uur. In toeristische gebieden zijn winkels meestal de hele dag en zondag geopend. In Noord-Italië (Milaan, Venetië) gaan winkels 's middags veel eerder open en sluiten ze ook eerder dan in het zuiden.

Apotheken

Apotheken ('farmacia') zijn in het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 12.30 uur en tussen 15.00 uur en 19.30 uur. In grote steden zijn veel apotheken, zonder onderbreking, geopend tot 19.30 uur.

Feestdagen
 • Nieuwjaarsdag
 • 6 januari (Driekoningen)
 • Pasen
 • 25 april (Bevrijdingsdag)
 • 1 mei (Dag van de Arbeid)
 • 2 juni (Nationale Feestdag)
 • 15 augustus (Maria Hemelvaart)
 • Allerheiligen
 • 8 december (Maria Onbevlekte Ontvangenis)
 • Kerst

Communicatie

(Mobiele) telefonie

Het mobiele netwerk is goed in heel Italië. Er is een 3G-netwerk voor mobiel internet.

Wifi, internet

Op steeds meer openbare plekken kun je, al dan niet gratis, gebruikmaken van een wifi-netwerk.

Post

De meeste postkantoren zijn geopend van maandag tot en met vrijdag tot 14.00 uur en op zaterdag tot 12.00 uur.

Wegen en verkeer

Wegennet

In het algemeen geldt dat de kwaliteit van de wegen afneemt, naarmate je verder naar het zuiden rijdt. In Italië dien je in het verkeer op jouw hoede te zijn voor verkeer dat je rechts inhaalt. Wees ook attent op scooters en brommers. Het is niet aan te raden om in het donker op landwegen te rijden.

De Italiaanse wegenwacht (ACI) verzorgt wegenhulp op een groot aantal wegen. Buitenlanders kunnen gratis (als je een automobilistenhulpverzekering hebt) om hulp van de dienst vragen via de praatpalen die om de 2 km op de autosnelwegen staan: tel. 803116.

Verkeersvoorschriften

Verkeer van rechts heeft voorrang. Trams hebben altijd voorrang. Verkeer dat de rotonde op wil rijden, heeft voorrang op verkeer dat zich op de rotonde bevindt, maar wees voorzichtig want niet iedereen houdt zich aan deze regel. Op smalle wegen heeft het zwaardere voertuig voorrang op het lichtere voertuig. Op bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer.

Het gebruik van winterbanden en/of sneeuwkettingen is verplicht tussen 15 november en 15 april in heel Italië als dit met borden wordt aangegeven.

Buiten bebouwde kom Snelweg
Auto 90 km/h 130 km/h
Met caravan 70 km/h 80 km/h
Camper < 3,5 ton 90 km/h 130 km/h
Camper > 3,5 ton 80 km/h 100 km/h

Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 ‰. Het is buiten de bebouwde kom verplicht om overdag met lichten aan te rijden en het gebruik van de lichten in de tunnels is verplicht. je dient handsfree te bellen. Lading op auto of aanhangwagen mag niet uitsteken. Fietsen op een fietsenrek mogen dus ook niet aan de zijkanten uitsteken!

Navigatie

Signalering van vaste flitslocaties met behulp van navigatie of mobiele telefoon is toegestaan.

Caravan, camper

De SS163, ten zuiden van Napels, is door toenemende verkeersdrukte voorlopig afgesloten voor caravans en campers tussen Vietri sul Mare en Positano (een afstand van 40 km).

Maximaal toegestane afmetingen combinatie

Hoogte 4m, breedte 2,55m en lengte 18,75m (waarvan aanhanger maximaal 12m).

Zona trafico limitato (ZTL)

In een aantal steden, zoals Rome en Florence, is de ‘zona trafico limitato’ (ZTL) ingesteld. Voor deze zone geldt een inrijverbod dat de binnenstad beschermt tegen luchtvervuiling. De borden die de ZTL aangeven verschillen per stad en zijn niet altijd goed leesbaar. Let op, want de politie controleert streng en flitspalen registreren de auto’s die in de ZTL rijden.

Motorbrandstof

Loodvrije benzine en diesel zijn goed verkrijgbaar. LPG is goed verkrijgbaar in Noord- en Midden-Italië, minder goed in Zuid-Italië.

Tankstations

Benzinestations zijn open tussen 7.00 uur en 19.30 uur met een pauze tussen 12.30 uur en 15.30 uur. Vaak kun je met creditcard betalen. Buiten de openingstijden kun je bij onbemande benzinestations betalen bij een betaalautomaat. Tankstations langs snelwegen zijn dag en nacht open.

Bergpassen

Verboden voor caravans: de bergpas tussen Domodossola en Locarno, Col de St. Bernard tussen Martigny en Aosta, Timmelsjoch (Passo del Rombo) tussen Sölden en Moso, Staller Sattel tussen Anterselve en Erlsbach, Passo di Selva tussen Selva en Canazei, Passo di Garden tussen Selva en Corvera, Passo di Costalonga tussen Merano en Vipiteno, Passo di Penzes tussen Vipiteno en Bolzano.

Tol

Bijna alle autosnelwegen zijn tolwegen. Daarnaast dien je ook tol te betalen in de volgende tunnels: Montblanctunnel, Fréjustunnel en de Grote Sint-Bernard-tunnel. Je kunt contant en met creditcard betalen of met een prepaidkaart (Viacard) waar een tegoed voor tolwegen op staat. Nadere informatie www.autostrade.it.

Alarmnummers

112: het nationale alrmnummer voor politie, brandweer en ambulance

Kamperen

In Noord-Italië (Zuid-Tirol, Trentino, Gardameer en Toscane) bevinden zich campings die tot de beste van Europa horen. Reserveer je op tijd! Campings in Zuid-Italië hebben, uitzonderingen daargelaten, een lager kwaliteitsniveau dan in het noorden van Italië. De eilanden Sicilië en Sardinië worden steeds populairder en de campings staan hier in het hoogseizoen vol. Het noorden van Sardinië is vooral in trek bij duik- en surfliefhebbers.

Op Italiaanse kampeerterreinen ben je verplicht je te identificeren door middel van een persoonsbewijs. Het persoonsbewijs wordt tijdens het verblijf op de camping bewaard op de receptie. Je mag vrij kamperen met toestemming van de grondeigenaar.

Praktisch
 • In Italië wordt toeristenbelasting geheven. Houd je ook rekening met toeslagen voor voorzieningen en animatie.
 • Veel buitenzwembaden zijn pas vanaf eind mei open en een badmuts is vaak verplicht. Vaak is ook een zwemshort verboden en dien je traditionele zwemkleding te dragen.
 • Zorg dat je altijd een verloopstekker (wereldstekker) bij u je hebt.
 • In de regel kun je veilig leidingwater drinken. Gebruik bij twijfel water uit flessen.
Overtocht Sardinië

Je kun Sardinië op verschillende manieren bereiken. Met diverse ferrydiensten kun je, rechtstreeks of via Corsica, vanuit Frankrijk of Italië naar Sardinië reizen.