Ga naar de homepage

Oostenrijk

Algemeen

Oostenrijk is lid van de EU.

Tijd

In Oostenrijk is het net zo laat als in Amsterdam, Parijs en Rome.

Taal

Duits.

Grensformaliteiten

Veel formaliteiten en afspraken rond zaken zoals de benodigde reisdocumenten, autodocumenten, eisen aan uw vervoer- en verblijfmiddel, ziektekosten en het meenemen van dieren zijn niet alleen afhankelijk van het land van bestemming, maar ook van uw vertrekpunt en nationaliteit. Ook de lengte van uw verblijf speelt hierbij een rol. Het is onmogelijk om in het bestek van deze gids voor alle gebruikers de juiste up-to-date informatie met betrekking tot deze zaken te garanderen.

Wij adviseren u om voor vertrek bij de bevoegde instanties na te gaan

 • Welke reisdocumenten u nodig heeft voor uzelf en uw reisgenoten;
 • Welke documenten u nodig heeft voor uw auto;
 • Aan welke eisen uw caravan moet voldoen;
 • Welke goederen u in en uit mag voeren;
 • Hoe in geval van ongeval of ziekte de medische behandeling in uw vakantieland is geregeld en kan worden betaald;
 • Of u huisdieren mee kunt nemen. Neem lang van te voren contact op met uw dierenarts. Die kan u informatie geven over relevante vaccinaties, bewijzen daarvan en verplichtingen bij terugkomst. Ook is het verstandig om na te gaan of in uw vakantieland bepaalde voorwaarden gelden voor huisdieren in het openbare leven. Zo moeten in sommige landen honden altijd worden gemuilkorfd of achter tralies worden vervoerd.

Veel algemene informatie vindt u op www.europa.eu maar zorg dat u de informatie achterhaalt die op uw specifieke situatie van toepassing is.

Voor recente douaneverplichtingen kunt u contact opnemen met de vertegenwoordiging van uw vakantieland in het land waar u woont.

Lees meer

Valuta en geldzaken

De munteenheid in Oostenrijk is de euro.

Creditcard

In steden en toeristische bestemmingen kunt u in de meeste restaurants, winkels en benzinestations met creditcard betalen.

Openingstijden en feestdagen

Banken

De banken zijn doorgaans geopend van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.0 uur tot 16.00 uur.

Winkels

De meeste winkels zijn geopend van maandag tot en met vrijdag tot 18.00 uur en op zaterdag vaak tot 17.00 uur.

Apotheken, artsen

Informatie over de dienstdoende arts kunt u vinden bij de plaatselijke politie. Apotheken zijn op werkdagen geopend tussen 9.00 uur en 17.00 uur. Gesloten apotheken hebben een bordje met de naam van de dichtstbijzijnde apotheken die dienst hebben.

Feestdagen
 • Nieuwjaarsdag
 • 6 januari (Driekoningen)
 • Pasen
 • 1 mei (Dag van de Arbeid)
 • Hemelvaartsdag
 • Pinksteren
 • 15 juni (Sacramentsdag)
 • 15 augustus (Maria Hemelvaart)
 • 26 oktober (Nationale Feestdag)
 • Allerheiligen
 • 8 december (Maria Onbevlekte Ontvangenis)
 • Kerst

Communicatie

(Mobiele) telefoon

Het mobiele netwerk is goed in heel Oostenrijk, behalve in zeer afgelegen gebieden. Er is een 3G-netwerk voor mobiel internet.

Wifi, internet

Op steeds meer openbare plekken kunt u, al dan niet gratis, gebruikmaken van een wifi-netwerk.

Post

Postkantoren zijn open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Wegen en verkeer

Wegennet

In de Alpen komen stijgingen van 6 % tot 15 % en meer voor. Bijna alle bergwegen zijn beveiligd aan de kant waar zich de afgrond bevindt. Oostenrijk heeft twee wegenwachtservices. De ÖAMTC is bereikbaar op tel. 120 en de ARBÖ op tel. 123. Let op! Knippert het licht op praatpalen langs de snelwegen, dan is er sprake van een spookrijder, verkeersongeval etc.

Verkeersvoorschriften

Verkeer van rechts heeft voorrang. Rijdt u op een voorrangsweg en u stopt, dan verliest u uw voorrangsrecht. Op smalle bergwegen moet verkeer dat het gemakkelijkste kan uitwijken voorrang verlenen. Bij spoorwegovergangen geldt een inhaalverbod.

  Buiten bebouwde kom Snelweg
Auto 100 km/h 130 km/h
Met caravan 80 km/h 100 km/h
Camper < 3,5 ton 100 km/h 130 km/h
Camper > 3,5 ton 70 km/h 80 km/h

Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 ‰. U dient handsfree te bellen. Het is niet verplicht om overdag dimlicht te voeren. Kinderen tot 12 jaar dienen op de fiets een helm te dragen.

U bent verplicht om, in geval van filevorming op de snelweg, ruimte te maken in het middenpad om hulpdiensten en politie door te laten. Zij gebruiken dus niet meer de vluchtstrook. Nadere informatie www.rettungsgasse.com. Vanaf 1 november tot 15 april geldt de plicht om bij winterse omstandigheden met winterbanden te rijden.

Navigatie

Signalering van vaste flitslocaties met behulp van navigatie of mobiele telefoon is toegestaan.

Caravan, camper

Het 'Autobahnvignet' is verplicht voor campers. Voor caravans is geen extra vignet nodig. Alle voertuigen boven de 3,5 ton betalen tol door middel van kilometertelling via een zogenaamde GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Nadere informatie over vignetten in Oostenrijk vindt u onder ‘Autobahnvignet’. Overnachten in caravans en campers buiten kampeerplaatsen is, behalve in Wenen, Tirol en in nationale parken, toegestaan voor één nacht wanneer u op doorreis bent.

Maximaal toegestane afmetingen combinatie

Hoogte 4m, breedte 2,55m en lengte 18,75m (waarvan aanhanger maximaal 12m).

Motorbrandstof

In Oostenrijk zijn alle benzinesoorten goed verkrijgbaar, alleen LPG is nauwelijks verkrijgbaar.

Tankstations

Tankstations aan snelwegen zijn 24 uur per dag geopend, andere tankstations tussen 8.00 uur en 20.00 uur.

Tol

De belangrijkste tolwegen zijn: Arlbergstraßentunnel, Großglockner-Hochalpenstraße, Felbertauernstraße, Brenner-, Tauern- en Pyhrnautobaan.

Autobahnvignet

Voor het gebruik van snelwegen heeft u een ‘Autobahnvignet’ nodig. Toeristen kunnen een speciaal vignet kopen voor 10 dagen, 2 maanden of één jaar. Het tolvignet is te koop bij tankstations en postkantoren vlak bij de grens. Het is verstandig om het 'Autobahnvignet' online te bestellen, bijvoorbeeld op www.tolltickets.com.

Korridorvignette

Na de volledige openstelling van de Pfändertunnel is de 'Korridorvignette' afgeschaft. Op het 23 kilometer lange traject op de A14 Rheintal/Walgau tussen de Duitse grens en het knooppunt Hohenems in Voralberg heeft u nu een Autobahnvigenet of GO-box nodig.

Alarmnummers
 • 112: nationaal alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance
 • 133: politie
 • 122: brandweer
 • 144: ambulance
 • 140: bergreddingsdienst

Kamperen

Oostenrijkse campings behoren tot de beste van Europa. Vooral Kärnten springt eruit door de uitstekende ligging, het stabiele klimaat en de mooie meren. In Tirol hebben veel campings zich gespecialiseerd in wellness en sportieve campinggasten. In de winter worden de campings in Vorarlberg, Tirol en Salzburg druk bezocht.

Praktisch
 • Bijkomende kosten voor zaken zoals toeristenbelasting en milieuheffing kunnen soms hoog uitvallen.
 • Zorg dat u altijd een verloopstekker (wereldstekker) bij u heeft.
 • Het kraanwater is veilig.