Ga naar de homepage

Spanje

Algemeen

Spanje is lid van de EU.

Tijd

Het is in Spanje net zo laat als in Amsterdam, Parijs en Rome.

Taal

Spaans.

Grensformaliteiten

Veel formaliteiten en afspraken rond zaken zoals de benodigde reisdocumenten, autodocumenten, eisen aan uw vervoer- en verblijfmiddel, ziektekosten en het meenemen van dieren zijn niet alleen afhankelijk van het land van bestemming, maar ook van uw vertrekpunt en nationaliteit. Ook de lengte van uw verblijf speelt hierbij een rol.

Wij adviseren u om voor vertrek bij de bevoegde instanties na te gaan

 • Welke reisdocumenten u nodig heeft voor uzelf en uw reisgenoten;
 • Welke documenten u nodig heeft voor uw auto;
 • Aan welke eisen uw caravan moet voldoen;
 • Welke goederen u in en uit mag voeren;
 • Hoe in geval van ongeval of ziekte de medische behandeling in uw vakantieland is geregeld en kan worden betaald;
 • Of u huisdieren mee kunt nemen. Neem lang van te voren contact op met uw dierenarts. Die kan u informatie geven over relevante vaccinaties, bewijzen daarvan en verplichtingen bij terugkomst. Ook is het verstandig om na te gaan of in uw vakantieland bepaalde voorwaarden gelden voor huisdieren in het openbare leven. Zo moeten in sommige landen honden altijd worden gemuilkorfd of achter tralies worden vervoerd.

Veel algemene informatie vindt u op www.europa.eu maar zorg dat u de informatie achterhaalt die op uw specifieke situatie van toepassing is.

Voor recente douaneverplichtingen kunt u contact opnemen met de vertegenwoordiging van uw vakantieland in het land waar u woont.

Lees meer

Valuta en geldzaken

De munteenheid in Spanje is de euro.

Creditcard

Met uw creditcard kunt u op de meeste plaatsen terecht, ook op tolwegen.

Openingstijden en feestdagen

Banken

Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag tot 14.00 uur, 's zaterdags tot 13.00 uur. In juni, juli en augustus zijn banken op zaterdag gesloten.

Winkels

De meeste winkels zijn geopend van maandag tot en met vrijdag tot 13.30 uur en van 16.30 uur tot 20.00 uur, op zaterdag tussen 9.30 uur en 13.30 uur. Warenhuizen en winkelcentra in grote steden zijn doorlopend geopend van 10.00 uur tot 21.00 uur of 22.00 uur. In kustgebieden zijn winkels in het hoogseizoen vaak tot na 22.00 uur open.

Apotheken

Spaanse apotheken, die u kunt herkennen aan het groene kruis, zijn maandag tot en met vrijdag geopend tot 13.30 uur en van 16.30 uur tot 20.00 uur.

Feestdagen
 • Nieuwjaarsdag
 • 6 januari (Driekoningen)
 • Witte donderdag
 • Goede Vrijdag
 • Pasen
 • 1 mei (Dag van de Arbeid)
 • Eerste Pinksterdag
 • 15 juni (Sacramentsdag)
 • 15 augustus (Maria Hemelvaart)
 • 12 oktober (Nationale Feestdag)
 • Allerheiligen
 • 6 december (Dag van de Grondwet)
 • 8 december (Maria Onbevlekte Ontvangenis)
 • Eerste Kerstdag

In de week voor Pasen (de 'Semana Santa') zijn de winkels halve dagen geopend.

Communicatie

(Mobiele) telefoon

Het mobiele netwerk is goed in heel Spanje. Er is een 3G-netwerk voor mobiel internet.

Wifi, internet

Op steeds meer openbare plekken kunt u, al dan niet gratis, gebruikmaken van een wifi-netwerk.

Post

Over het algemeen zijn de postkantoren geopend op werkdagen tot 14.30 uur en van 17.00 uur tot 20.00 uur, op zaterdag tot 13.00 uur.

Wegen en verkeer

Wegennet

Het is niet aan te raden om in het donker buiten de hoofdwegen te rijden. Bij pech onderweg belt u de Spaanse wegenwacht RACE (in Catalonië de RACC) via de praatpalen.

Verkeersvoorschriften

Let speciaal op voor verkeer van rechts. Langzaam verkeer heeft ook voorrang, behalve op voorrangswegen. Wanneer u op een rotonde rijdt, heeft u voorrang op een bestuurder die de rotonde op wil rijden. Trams hebben altijd voorrang.

  Buiten bebouwde kom Snelweg
Auto 90 km/h 110 km/h
Met caravan 70 km/h 90 km/h
Camper < 3,5 ton 80-90 km/h 100 km/h
Camper > 3,5 ton 80-90 km/h 100 km/h

Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 ‰. Dimlicht is verplicht in tunnels. U dient handsfree te bellen. Een reservebril is verplicht voor automobilisten die brildragend zijn. Op bergwegen bent u verplicht te claxonneren bij onoverzichtelijke bochten. Het is verplicht een set reservelampjes mee te nemen. Radio en mobieltje dienen uit te staan terwijl u tankt.

Het gebruik van een headset in de auto is niet toegestaan. Winterbanden zijn niet verplicht tijdens winterse omstandigheden, maar wel zeer aan te raden, zeker in gebieden als de Pyreneeën en de Sierra Nevada.

Navigatie

Signalering van vaste flitslocaties met behulp van navigatie of mobiele telefoon is toegestaan.

Caravan, camper

Is uw auto met caravan langer dan 12m, dan is de zogenaamde ECE 70-markering verplicht. U dient dan twee kleine of één grote geel met rode reflecterende sticker achter op uw caravan te hebben. Is uw auto met caravan langer dan 12m, dan dient u buiten de bebouwde kom minstens 50m afstand te houden op een ander voertuig.

Maximaal toegestane afmetingen combinatie

Hoogte 4m, breedte 2,55m en lengte 18,75m (waarvan aanhanger maximaal 12m).

Motorbrandstof

Loodvrije benzine en diesel zijn goed verkrijgbaar. LPG is redelijk verkrijgbaar.

Tankstations

De meeste tankstations langs snelwegen zijn geopend tussen 6.00 uur en 24.00 uur. Op andere plaatsen zijn de openingstijden tussen 7.00 uur en 20.00 uur. Let op bij het tanken: ‘gasolina’ betekent benzine en ‘gasoleo’ staat voor diesel! Bij alle pompstations aan de snelwegen kunt u met creditcard betalen.

Tol

Meestal wordt er op de Spaanse snelwegen tol geheven. U kunt contant, met creditcard of automatisch met een elektronisch kastje (ETC) betalen. Tolwegen zijn herkenbaar aan de letters AP, terwijl tolvrije snelwegen te herkennen zijn aan de A. Op de deelkaarten ziet u deze wegnummering terug. Nadere informatie www.autopistas.com.

Bergpassen met de caravan

Bonaigua-bergpas: is niet verboden voor auto’s met caravan, echter met name in de wintermaanden wanneer er sneeuw ligt, moet u wel gebruikmaken van sneeuwkettingen en kan het ook zijn dat de pas gesloten is.

Portillón-bergpas: is niet verboden voor auto’s met caravan, echter de weg is niet erg breed en wordt richting Frankrijk juist smaller; het rijden met een grote(re) caravan kan dan wel moeilijk zijn.

Alarmnummer

112: het nationale alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance

Kamperen

Spanje telt meer dan 1000 campings, waarvan de campings aan de Middellandse Zeekust het drukst worden bezocht. Reserveren is hier aanbevolen! Bomen, struiken en bloemen zorgen voor mooie kampeerterreinen, maar ook voor afgebakende staanplaatsen die de privacy vergroten. In Spanje worden de campings geclassificeerd aan de hand van categorieën. Op een Cat. 1-camping vindt u de meeste luxe. Vrij kamperen is niet toegestaan. Als u toch ergens wilt kamperen waar geen camping is, dient u daarvoor toestemming te krijgen van de landeigenaar.

Praktisch
 • Spanjaarden zijn gewend om laat te dineren; vaak wordt er thuis en in eetgelegenheden pas tussen 20.30 uur en 23.00 uur gegeten.
 • Blauwe gasflessen kunnen niet bijgevuld worden. U kunt het beste Spaanse gasflessen kopen en die bij het verlaten van het land weer teruggeven.
 • Zorg dat u altijd een verloopstekker (wereldstekker) bij u heeft.
 • Gebruik liever (mineraal)water uit flessen dan leidingwater.