Ga naar de homepage

Pisa, meer dan alleen een scheve toren

Pisa is natuurlijk het meest bekend door zijn scheve toren, maar het Piazza dei Miracoli omvat meer dan die ene toren, waaronder het Baptisterium, de Campo Santo en de Dom.

Lees meer

Op het Plein van de Wonderen, binnenkomend door de Porta Santa Maria, is het verblindend witmarmeren Baptisterium het eerste wonder dat de aandacht vraagt. Het is gebouwd in de vorm van een pauselijke tiara. Soms zingt de 'zanger van dienst' er in de weergaloze akoestiek. De bouw werd begonnen in 1152, onderbroken aan het einde van de 12e eeuw en voortgezet in 1260. Nog honderd jaar later werd de koepel geplaatst en aan het eind van de 14e eeuw werd de bouw voltooid.

Door de lange bouwperiode is stijlverschil ontstaan in de onderdelen: de onderste zone van de doopkapel heeft gesloten blinde bogen, terwijl de bovenste zone gotische bogen heeft. In het interieur staat een kansel van Nicola Pisano uit 1260. De preekstoel is van Nicola Pisano, de vader van Giovanni. Verder is er de prachtige zogeheten 'Cosmatenvloer'.

Achter het Baptisterium ligt het Campo Santo. Dit kerkhof is rond 1280 aangelegd en de overlevering wil dat scheepsladingen zand uit het Heilige Land (Golgotha in Palestina) zouden zijn aangevoerd om de doden in te begraven. Het zand zou de lichamen binnen 24 uur in skeletten veranderen. De binnenkant doet denken aan een kloostergang.

Een voltreffer in 1944 heeft veel van de aanwezige kunstwerken verwoest. Wat van de fresco's gered kon worden is in een aparte ruimte ondergebracht. Vooral de fresco's 'De triomf van de dood' en 'Het laatste oordeel' zijn bijzonder indrukwekkend.

Met de bouw van de Dom is begonnen in 1063. De inwijding van de nog niet voltooide kerk vond plaats in 1118. Pas in 1380 werd de koepel aangebracht. De zuilen in de kerk zijn van andere oude bouwwerken afkomstig. Ook aan de zijgevel is marmeren bekleding te herkennen die kennelijk eerder is gebruikt. De bronzen deuren zijn in 1595 door Giambologna aangebracht bij een algehele restauratie van de kerk na een grote brand. Bekijk ook het mozaïek in de apsis, de schilderijen van Andrea del Sarto, de ingang van de doopkapel, de kansel daarbinnen, de zogeheten 'Cosmatenvloer' en het doopbekken.

Al met al zijn er in elk geval Romaanse, Byzantijnse en Islamitische invloeden te herkennen. Het belangrijkste kunstwerk in het interieur is de kansel van Giovanni Pisano, uit 1305-1311. Ook hangt er de lamp waaraan Gallilei de theorie van de slingerbeweging zou hebben afgeleid. De Dom telt vijf schepen.

Dichter naar het centrum van de stad ligt het Palazzo dei Cavalieri met de prachtige voorgevel van Vasari. Een juweel van Gotisch-Pisaanse bouwkunst, aan de rand van de Arno, is de S. Maria della Spina. Maar er is nog meer te zien in Pisa. De elf kerken, het Museo delle Sinopie (schilderkunst) en het Museo Nazionale moeten zeker genoemd worden, alsook de bruisende universiteitsstad.

Verbleven op Camping Torre Pendente in Pisa in september 2013

Toscane is een geweldig mooie streek in Italie met een prachtig landschap en vele bijzondere steden (Pisa, Florence, Luca, Siena).

6,0